Ciest migrantov cez Stredozemné more ubúda, riziká rastú

Hoci počet utečencov, ktorí prišli do Európy, sa za tohtoročných prvých sedem mesiacov v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma rokmi znížil, úmrtnosť sa v percentuálnom vyjadrení zvýšila. Rovnako ako v roku 2017 európske inštitúcie aj tento rok vyvinuli úsilie o zníženie nelegálnej migrácie, bez toho aby v dostatočnej miere zabezpečili prístup k bezpečným a legálnym cestám pre tých, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu. Uvádza to pondelková správa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

03.09.2018 07:58
migranti, more, čln, loď Foto: ,
Gumený čln s migrantmi približne 30 námorných míľ od pobrežia Líbye.
debata (27)

Pašeráci podľa úradu pri preprave ľudí z Líbye do Európy viac riskujú, pretože líbyjskej pohraničnej stráži sa darí zadržiavať stále viac lodí s migrantmi a pravdepodobnosť, že ľudia na týchto plavidlách prídu o život, sa zvyšuje. Líbya je jednou z hlavných krajín, odkiaľ sa migranti z Afriky vydávajú cez more do Európy.

Jeden mŕtvy na každých 18 migrantov

V materiáli nazvanom Zúfalé cesty UNHCR uviedol, že pri pokuse dostať sa do Európy vlani zahynulo 2276 osôb, čo predstavuje jednu obeť na každých 42 prichádzajúcich. Tento rok zomrelo 1095 ľudí, teda jeden z každých 18. Počet vypravených člnov s migrantmi výrazne klesol, a to aj vďaka zvýšenej aktivite líbyjskej pobrežnej stráže podporovanej Európskou úniou. Príslušníci stráže často zadržia člny skôr, než sa dostanú k lodiam, ktoré by migrantov prepravili do Európy.

„Dôvod, prečo sa úmrtnosť zvyšuje, je ten, že pašeráci viac riskujú, pretože líbyjské pobrežné hliadky zvýšili svoju aktivitu,“ povedal osobitný vyslanec UNHCR pre túto oblasť Vincent Cochetel. „Snažia sa znižovať náklady, držať ľudí dlhšie v zajatí ich stojí viac,“ dodal.

Počty migrantov sa znižujú

Od vlaňajšieho augusta do tohtoročného júla líbyjské úrady zachytili alebo zachránili 18.400 osôb, o 38 percent viac ako v rovnakom období 2016–2017. Počet prichádzajúcich z Líbye do Európy sa znížil o 82 percent na 30.800.

UNHCR poukazuje na skutočnosť, že teraz umiera mnoho ľudí, ktorí sa snažia dostať do Líbye ako východiskového bodu pre cestu do Európy a zostávajú v preplnených záchytných táboroch. Mnohí z nich sa tam potom, po neúspešnej plavbe na európsky kontinent, vracajú späť. Mnohí padnú do rúk miestnym gangom, ktoré ich predávajú ako otrokov. „Keď sa utečenci dostanú do Líbye, je neskoro, Európa musí zasiahnuť už v krajinách, odkiaľ prichádzajú,“ povedal Cochetel.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Stredozemné more #migranti #migračná kríza