Zabráňte zrušeniu sankcií, Porošenko vyzval veľvyslancov

Ukrajina zjavne neberie na ľahkú váhu signály prehlbujúcej sa nejednotnosti v Európskej únii, čo sa týka zachovania protiruských sankcií. Prezident Petro Porošenko dal jasne najavo, že treba zabrániť ich zrušeniu všetkými možnými diplomatickými nástrojmi, keď v Kyjeve rečnil na porade s ukrajinskými veľvyslancami. Zvlášť poukázal na riziko, ktoré vzniklo v Taliansku. „Musíme sa postaviť proti snahám oslabiť tlak na Rusko,“ zdôraznil Porošenko podľa agentúry UNIAN.

03.09.2018 09:30
petro porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa obáva, že zvlášť Taliansko by mohlo zabrániť zachovaniu protiruských sankcií, ktoré zaviedla Európska únia.
debata (72)

Kyjev je oprávnene znepokojený z politickej nálady v Ríme. Šéfovia koaličných strán by privítali čo najskoršie zrušenie sankcií. Giuseppe Conte, ktorý stojí na čele ich dvojfarebnej vlády, sa vyjadruje o niečo miernejšie, ale hlavné slovo mu nepatrí, pretože je nestraník. V júni poznamenal, že Taliansko bude pracovať na tom, aby sa sankcie nepredĺžili, ale o konkrétnom čase sa nezmienil. Nedávno na návšteve USA podotkol, že ich zrušenie by bolo teraz nepredstaviteľné, čo však neznamená, že to nepripúšťa niekedy v budúcnosti.

Kým Conte takpovediac trochu ubral plyn, naopak, vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini postupuje stále dôrazne. Pozornosti svetových médií akosi uniklo jeho varovanie, ktoré vyslovil v televízii Al Džazíra. Upozornil, že Rím v krajnom prípade bude pripravený vetovať prijímanie rozhodnutí na pôde EÚ, ak Brusel nesplní jeho hlavné požiadavky. „Sú o ekonomike, poľnohospodárstve, obchodných dohodách, imigrácii a Rusku,“ spresnil Salvini, ktorý je lídrom koaličnej strany Liga.

Salvini si želá s Ruskom dialóg

Na otázku, prečo presadzuje zrušenie sankcií, reagoval takto: „Problémy sa neriešia konfliktne, či už tankmi, alebo ekonomickými sankciami.“ Salvini pokračoval, že s Moskvou treba viesť dialóg. „Rusko sa stalo protagonistom vojny proti terorizmu. Prezident Vladimir Putin teraz nie je svetový nepriateľ,“ dodal. Pri inej príležitosti sa médiám posťažoval, že Taliansko každý deň prichádza o sedem miliónov eur v dôsledku sankcií a odvetného ruského embarga na dovoz potravín.

Mimochodom, Porošenkovo trúbenie na poplach nepochybne vyplýva aj z faktu, ktorý na porade pripomenul ukrajinský veľvyslanec v Taliansku: „Máme mimoriadnu situáciu – jediný členských štát EÚ má v programe vlády zrušenie sankcií proti Rusku,“ konštatoval Jevgenij Pereligin. Medzitým sa opakovane vyjadril proti sankciám český prezident Miloš Zeman. „Nie sú pre nikoho prospešné,“ vyhlásil podľa agentúry ČTK, pričom navrhol, aby sa v Rade EÚ otvorila debata o ich zmysluplnosti. „Nová vláda v Taliansku je proti sankciám, o Rakúsku sa dá po návšteve Putina tvrdiť to isté,“ uzavrel Zeman. Pochválil pritom premiéra Andreja Babiša, že ich postoje sa v tejto veci začali zbližovať.

Sankcie vraj zabraňujú pokroku

Zeman narážal na slová predsedu vlády v Českom rozhlase, keď odpovedal na otázku, či je za zrušenie sankcií. „Ja na to neviem odpovedať. Samozrejme, že tie sankcie nič veľa nepriniesli, takže by bolo dobré to politicky vyriešiť a znovu začať s Ruskom obchodovať,“ povedal Babiš. Medzi tými, ktorí sa opakovane vyslovujú proti sankciám, je maďarský premiér Viktor Orbán. Prízvukoval to napríklad, keď priletel do Moskvy na futbalový šampionát. „Kvôli týmto opatreniam strácame príležitosti. Keby neboli sankcie, boli by sme schopní lepšie spolupracovať a dosiahnuť väčší pokrok,“ citovala ho agentúra AFP.

Vo Francúzsku má odpor k sankciám v agende krajne pravicový Národný front, ale ozvala sa už aj politička z tábora tradičnej pravice. Ide o Sophiu Primasovú zo strany Republikáni. „Protiruské sankcie viedli k vážnym škodám vo francúzskom poľnohospodárstve. Zvlášť zasiahli export mäsa, syrov, mliečnych výrobkov celkovo,“ uviedla podľa agentúry RIA Novosti.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #Ukrajina #Petro Porošenko