Británia vyslala do Afganistanu ďalších viac ako 400 vojakov

Británia vyslala do Afganistanu ďalších 440 vojakov, čím sa počet príslušníkov britských ozbrojených síl v tejto stredoázijskej krajine zvýši na 1 100. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie britského ministerstva obrany.

03.09.2018 11:43
Afganistan, vojak Foto:
Britský vojak hliadkuje v provincii Helmand. Archívna snímka.
debata (13)

K zvýšeniu počtu britských vojakov v Afganistane dochádza v čase, keď vláda v Londýne zverejnila zistenie, že bojovníci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) pôsobiaci v Afganistane sú v spojení s bunkami extrémistov v Británii a iných krajinách západnej Európy, v dôsledku čoho existuje priama hrozba uskutočnenia teroristických útokov v Británii.

„Existuje tu priama hrozba, ktorú tieto skupiny predstavujú pre Britániu a my musíme konať, aby sme predišli takým útokom, k akým došlo v Manchestri,“ uviedol pre Sky News počas návštevy britských jednotiek v Afganistane minister obrany Gavin Williamson, čím mal na mysli samovražedný bombový útok s 22 obeťami, ku ktorému došlo v máji 2017 v britskom Manchestri.

Británia má v súčasnosti v Afganistane po Spojených štátoch a Nemecku tretí najväčší vojenský kontingent.

Britské a americké špeciálne jednotky bojujú v Afganistane najmú proti extrémistickej skupine Islamský štát-Chorásán alebo tiež IS-K, ktorá konkuruje afganskému militantnému hnutiu Taliban a teroristickej sieti al-Káida. Posledný líder tejto skupiny abú Saad Irhábí zahynul minulý týždeň pri americkom vzdušnom útoku a bol už štvrtým vodcom IS v Afganistane, ktorého sa spojencom za posledných niekoľko rokov podarilo zlikvidovať.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan