Útočník v Amsterdame bol zrejme osamelý vlk, nemecká polícia o ňom nevedela

Mladý afganský štátny príslušník, ktorý v piatok na hlavnej železničnej stanici v Amsterdame pobodal dvoch Američanov, mal síce na pobyt v Nemecku povolenie, nebol však pod dohľadom nemeckej polície. Uviedol to v pondelok holandský spravodajský server DutchNews.nl.

03.09.2018 15:34
Holandsko Amsterdam stanica útok nôž polícia Foto: ,
Holandskí policajti neďaleko miesta útoku.
debata (8)

Mladík vo veku 19 rokov, ktorého úrady uvádzajú pod menom Jawed K., žil na západe Nemecka. Útok, ktorý spáchal a polícia ho pri ňom postrelila, médiá označujú ako teroristický čin. Podľa DutchNews.nl však počas svojho pobytu v Nemecku polícií nebol známy ako „islamský extrémista“ a spôsob jeho života nikdy nepritiahol pozornosť úradov.

K zodpovednosti za útok na železničnej stanici v Amsterdame sa doteraz neprihlásila žiadna teroristická organizácia a podľa vyšetrovateľov ide o prípad „osamelého vlka“, keď muž konal na vlastnú päsť.

Amsterdamská polícia krátko po útoku skontaktovala nemecké úrady. Nemeckí policajti následne urobili prehliadku v dome, kde žil, a v snahe preskúmať, či nemal spojenie s inými radikálnymi osobami alebo skupinami, zhabali jeho počítač a iné elektronické zariadenia.

Jawed K. bude v priebehu pondelka vypočúvaný na súde v Amsterdame. V prípade potvrdenia útoku s teroristickým zámerom pôjde o prvý teroristický útok na území Holandska od 2. novembra 2004, keď moslimský extrémista Mohammed Bouyeri zavraždil filmového tvorcu, režiséra a herca Thea van Gogha.

„Je mimoriadne zložité odvrátiť takýto čin“, upozornil v rozhovore pre denník De Telegraaf expert na terorizmus z univerzity v Leidene Jelle van Buuren.

Spresnil, že len ľudia v tesnej blízkosti „osamelých vlkov“ si môžu povšimnúť signály, že sa niečo chystá, a musia mať vôľu a ochotu to oznámiť úradom. Podľa Van Buurena veľké teroristické útoky, aké zažili Európania v rokoch 2015 a 2016 za použitia bômb a s desiatkami obetí, sú už „za nami“ a v poslednom období dochádza menším incidentom.

Dobodaní Američania skončili v nemocnici – majú vážne, ale nie život ohrozujúce zranenia. Americká ambasáda so sídlom v Haagu vyzvala médiá, aby rešpektovali ich nárok na súkromie, a pripomenula, že USA sú v prípade potreby pripravené pomôcť holandským úradom s vyšetrovaním prípadu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Amsterdam #útok nožom