Odborníci obviňujú USA a Rusko, že nechcú zakázať vývoj vraždiacich robotov

Svetoví vedci a aktivisti, ktorí sa cez víkend zišli na konferencii o boji proti novým automatickým zbraňovým systémom, obviňujú viacero krajín vrátane Spojených štátov a Ruska, že odmietajú zakročiť proti vývoju takzvaných "vraždiacich robotov" (killer robots).

03.09.2018 16:57
debata (53)

Zbrane, ktoré sa v odbornej terminológii nazývajú smrtiace automatické zbraňové systémy (Lethal Automated Weapons Systems, LAWS), sa podľa mnohých odborníkov budú môcť v budúcnosti ľahko vymknúť ľuďom spod kontroly a napáchať nepredstaviteľné škody. „Je čas dať tomu nejaké pravidlá,“ vyhlásila v pondelok Mary Warehamn, koordinátorka Kampane za zastavenie vraždiacich robotov.

Z víkendovej konferencie o tejto problematike, ktorá sa konala pod patronátom OSN vo švajčiarskej Ženeve, vzišiel desaťbodový program, ktorý odborníci odporúčajú na zváženie vládam jednotlivých krajín. „Ľudia si musia ponechať v rukách všetky páky v súvislosti s týmito zbraňovými systémami, pretože zodpovednosť nemôžeme delegovať na stroje,“ uvádza sa napríklad v bode číslo dva.

Kampaň za zastavenie vraždiacich robotov je spoločnou iniciatívou viacerých mimovládnych organizácií vrátane Amnesty International, Human Rights Watch či Pax Christi. Pred nebezpečenstvom takýchto zbraní už v júli varovalo v spoločnom otvorenom liste viac ako tisíc vedcov a inovátorov vrátane Stephena Hawkinga či Elona Muska.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #vraždiaci roboti