Merkelová podľa Salviniho podcenila riziká migrácie

Nemecká kancelárka Angela Merkelová podcenila nebezpečenstvo vzniku konfliktov v spoločnosti, ktoré so sebou prinesie príchod státisícov migrantov.

03.09.2018 21:24
Matteo Salvini Foto: ,
Taliansky minister vnútra Matteo Salvini.
debata (8)

V rozhovore poskytnutom stanici Deutsche Welle pri príležitosti nadchádzajúcich sto dní novej talianskej vlády to povedal minister vnútra Matteo Salvini. V niektorých názoroch na riešenie migrácie sa vraj ale s Merkelovou zhodne.

„Je to určite tak, že Angela Merkelová v posledných rokoch riziko sociálnych konfliktov podcenila, keď tvrdila, že v Nemecku je miesto pre státisíce týchto ľudí,“ povedal predseda protiimigračnej strany Liga. Reagoval tým na otázku, čo si myslí o udalostiach posledných dní vo východonemeckom meste Chemnitz, kde sa konalo niekoľko protiimigračných demonštrácií s účasťou pravicových extrémistov.

Salvini: Násilie plodí nové násilie

V snahe ilustrovať dôsledky údajne podcenenej situácie zo strany kancelárky Merkelovej vicepremiér talianskej vlády pripomenul aj udalosti silvestrovskej noci na prelome rokov 2015 a 2016 v Kolíne nad Rýnom a iných nemeckých mestách, kde sa rad žien stal terčom sexuálne motivovaných násilností. Podľa polície boli páchateľmi väčšinou imigranti zo severnej Afriky.

„Napriek tomu platí, že násilie nemôže byť nikdy riešením. Násilie plodí nové násilie, ale nemecká vláda ten problém už roky podceňuje,“ povedal ďalej Salvini. Vzostup protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD) je podľa neho „jasnou reakciou“ na podcenenie situácie zo strany Merkelovej. „Je to odpoveď, ktorú sa pokúša veľa nespokojných Nemcov dať,“ dodal taliansky minister.

S kancelárkou Merkelovou však Salvini súhlasí v tom, že je potrebné migrantov v Európe prerozdeľovať. Zároveň ale zdieľa názor maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý hovorí o nutnosti ochrany európskych hraníc a investíciách v Afrike. „Dôležité je, aby sa ľuďom pomáhalo takým spôsobom, aby nemuseli zo svojich štátov utekať,“ dodal taliansky minister vnútra.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #migrácia #Matteo Salvini