Porošenko predložil zmeny ústavy, ktoré zakotvujú orientáciu na EÚ a NATO

Ukrajinský prezident Petro Porošenko predložil do ukrajinského parlamentu návrh zmien v znení ústavy, ktorými sa zakotví nezvratnosť smerovania Ukrajiny k získaniu plnoprávneho členstva v EÚ a NATO. Informovala o tom v utorok agentúra Ukrinform.

04.09.2018 08:53
petro porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (64)

Členstvo Ukrajiny v oboch organizáciách je v zdôvodnení návrhu označené za „strategickú zahraničnopolitickú prioritu“ štátu.

Zákon na vykonanie zmien v ústave obsahuje návrh legislatívne zakotviť smerovanie Ukrajiny k európskej a euroatlantickej integrácii a potvrdiť európsku identitu ukrajinského národa v preambule ústavy.

Jeden z článkov zákona okrem toho navrhuje priradiť k právomociam ukrajinského parlamentu aj „definovanie zásad domácej i zahraničnej politiky a realizáciu strategického smerovania štátu k získaniu plného členstva Ukrajiny v EÚ a NATO“.

Článok 102 navrhuje dodatok, že garantom realizácie strategického smerovania Ukrajiny k plnému členstvu v EÚ a NATO je prezident.

Pred zaslaním návrhu ústavných zmien Porošenko absolvoval sériu stretnutí s predsedami parlamentných klubov a skupín. Ako uviedla splnomocnenkyňa hlavy štátu pre spoluprácu s parlamentom Iryna Lucenková, ani jedna z frakcií nedeklarovala, že by mala v úmysle prezidentove návrhy zmien v ústave nepodporiť.

Za prioritu práce parlamentu v najbližšom období Porošenko na spomínanom stretnutí okrem zmien v ústave označil aj nepredĺženie platnosti zmluvy o priateľstve medzi Ruskom a Ukrajinou.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NATO #Ukrajina #Petro Porošenko