Nemecké úrady sledujú mládežnícke krídlo krajne pravicovej AfD

Nemecké úrady v pondelok oznámili, že zintenzívňujú sledovanie krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Silnejú totiž obavy, že táto tretia najväčšia strana v parlamente uzatvára spojenectvo s extrémistickými skupinami.

04.09.2018 10:36
Chemnitz Foto: ,
Na proteste antimigračného hnutia v meste Chemnitz žiadali rezignáciu kancelárky Angely Merkelovej.
debata (35)

Aktivisti z AfD pochodovali minulý týždeň vo východonemeckom meste Chemnitz spolu s poprednými predstaviteľmi hnutia PEGIDA, zameraného proti migrantom, a s členmi regionálnej militantnej neonacistickej scény. Pochody sa konali po tom, čo dvaja utečenci – z Iraku a Sýrie – dobodali v Chemnitzi na smrť 35-ročného Nemca, pripomenula tlačová agentúra AP.

„Niektorí predstavitelia AfD otvorene konajú proti ústave,“ vyhlásila ministerka spravodlivosti Katarina Barleyová pre mediálnu spoločnosť RND. „Musíme k nim pristupovať ako k ostatným nepriateľom ústavy a teda ich aj sledovať,“ dodala.

Úrady v Brémach a Dolnom Sasku, na severe Nemecka, v pondelok oznámili, že začali monitorovať mládežnícke krídla strany AfD v oboch spolkových krajinách.

Minister vnútra Dolného Saska Boris Pistorius povedal, že rozhodnutie sledovať miestne mládežnícke krídlo AfD nesúvisí s nedávnymi udalosťami v Chemnitzi. Súvisí s protidemokra­tickými cieľmi mládeže z AfD a s jej napojením na krajne pravicových identitariánov, belošskú nacionalistickú skupinu, ktorú štát sleduje už štyri roky, dodal Pistorius.

Jeho kolega v Brémach Ulrich Mäurer označil názory brémskeho mládežníckeho krídla AfD za „čistý rasizmus“.

AfD okamžite ohlásila, že rozpustí obe spomínané mládežnícke krídla, aby odvrátila škody na povesti strany, a zároveň dôrazne uviedla, že jej ciele sú demokratické.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #AfD #Chemnitz