Západ Japonska zasiahol tajfún Čebi, najsilnejší v poslednom štvrťstoročí

Najmenej šesť mŕtvych a 126 zranených si vyžiadal tajfún Čebi, ktorý zasiahol západné pobrežie Japonska. Viac ako milión obyvateľov dostal odporúčanie na evakuáciu. Úrady zrušili vyše 700 letov a tiež množstvo trajektových a železničných spojov. Pozastavená bola aj prevádzka na trase rýchlovlakov medzi Tokiom a Osakou. Japonské ministerstvo hospodárstva, obchodu a priemyslu uviedlo, že na západe Japonska boli prerušené dodávky elektriny pre takmer 1,5 milióna domácností. Podľa japonskej tlačovej agentúry Kjódó ide o najsilnejší tajfún v Japonsku za posledných 25 rokov.

04.09.2018 11:33 , aktualizované: 15:37
Japonsko počasie tajfún Čebi Foto: ,
Vysoké vlny spôsobené tajfúnom Čebi sa trieštia o mólo v prístave mesta Aki na pacifickom pobreží Japonska.
debata

Krátko popoludní v poradí 21. tajfún tejto sezóny zasiahol južnú časť prefektúry Tokušima, približne 600 kilometrov juhozápadne od Tokia, informoval japonský meteorologický ústav JMA. Búrka postupovala na severovýchod rýchlosťou 55 km/h. Sprievodné vetry dosahovali rýchlosť 162 km/h, v nárazoch až 216 km/h. Názov Čebi znamená v kórejčine lastovička.

zväčšiť Mapa od Japonskej Meteorologickej Agentúry... Foto: SITA/AP, Japan Meteorological Agency
Japonsko tajfún Čebi mapa Mapa od Japonskej Meteorologickej Agentúry graficky zobrazuje miesta a intenzitu zasiahnutia tajfúna Čebi.

Predpoludním priniesol tajfún za jednu hodinu 83 milimetrov zrážok meste Kamikacu a 80 milimetrov v Higašikagawa na juhozápade ostrova Šikoku, informoval japonský kanál NHK. Japonské ministerstvo hospodárstva, obchodu a priemyslu uviedlo, že na západe Japonska boli prerušené dodávky elektriny pre zhruba 177 000 odbera­teľov.

Meteorológovia varovali pred záplavami, silným vetrom a prudkým dažďom, ktoré majú zasiahnuť väčšinu územia krajiny. V oblastiach Kinki a Šikoku môže búrka vyvolať aj vlny s výškou do 12 metrov.

Tajfún Čebi zasiahol západné pobrežie Japonska....
Obyvatelia sa snažia udržať nad sebou dáždniky....
+6Silný tajfún Čebi v Osake poprevracal autá aj...

Meteorologický ústav predpovedal do stredy obeda zrážky v objeme 400 milimetrov v oblastiach Kinki a Kantó, kam patrí aj hlavné mesto Tokio, a 500 milimetrov v oblasti Tókai na pobreží Tichého oceánu, 120 kilometrov severovýchodne od Tokia. Metropola Tokio je od centra búrky dosť vzdialená, až do dnešného večera možno ale v meste očakávať silné zrážky a víchor.

Začiatkom júla sužovali západné Japonsko prudké dažde. Spôsobili zosuvy pôdy a záplavy a zničili domy a cesty. S 226 obeťami na životoch a desiatimi nezvestnými sú najničivejšou prírodnou katastrofou za posledných 30 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #tajfún čebi