Francúzsko ponúka Brazílii pomoc pri rekonštrukcii požiarom zničeného múzea

Francúzsko je pripravené prispieť k obnoveniu požiarom zničeného brazílskeho národného múzea v Riu de Janeiro. Uviedol to francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Pomoc ponúklo Brazílii aj UNESCO.

04.09.2018 12:59
požiar múzeum Brazília Foto: ,
V zbierkach zhoreného múzea sa nachádzalo približne 20 miliónov predmetov vrátane egyptských a grécko-rímskych artefaktov či najstaršej ľudskej lebky nájdenej na západnej pologuli.
debata

V prejave, ktorý predniesol v utorok na pôde Louvru v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch (SAE) francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, vyjadril v mene francúzskeho vedenia brazílskym úradom solidaritu v súvislosti s nedeľným požiarom, ktorý zničil „výnimočnú kultúrnu ustanovizeň“. „Národné múzeum je jedným z klenotov Brazílie. Uschovával paleontologickú zbierku, grécko-rímske artefakty, egyptskú zbierku i najstaršie ľudské skameneliny nájdené v Brazílii,“ uviedol Le Drian, podľa ktorého múzeum v Riu de Janeiro je „rovnako ako Louvre symbolom dialógu kultúr“. S poľutovaním dodal, že „plamene pohltili časť pamäti ľudstva“.

Aj organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) vyjadrila žiaľ nad stratou nesmierne cennej zbierky, ktorá patrila „celému ľudstvu“. UNESCO ponúklo Brazílii pomoc svojich expertov na ochranu a zachovanie kultúrneho dedičstva, uviedla generálna riaditeľka organizácie Audrey Azoulayová.

„Prežili“ len meteority

„Všetko je preč,“ vyhlásil pre denník Folha de Sao Paulo muzeológ Marco Aurelio Caldas, jeden z mála ľudí, ktorí vstúpili do vyhorenej budovy. V múzeu sa nachádzalo okolo 20 miliónov predmetov vrátane egyptských múmií a grécko-rímskych artefaktov či najstaršej ľudskej lebky nájdenej na západnej pologuli – ale požiar „prežili“ asi len meteority. Budova slúžila ako múzeum od roku 1892, predtým boli jeho priestory rezidenciou portugalskej kráľovskej a neskôr brazílskej cisárskej rodiny. „Je to tragédia pre brazílsku kultúru,“ povedal pre stanicu GloboNews riaditeľ múzea Paulo Knauss.

Národné múzeum v Riu de Janeiro je najstaršou vedeckou inštitúciou v Brazílii a najväčším prírodovedným a etnologickým múzeom v Latinskej Amerike. Plamene pohltili takmer všetky časti jeho trojposchodovej budovy v čase, keď už boli expozície zatvorené. Zranenia osôb v súvislosti s požiarom neboli hlásené. V múzeu sa nachádzala aj takmer 12 000 rokov stará kostra ženy prezývanej Luzia, ktorá je údajne jednou z najstarších kostier, aké kedy našli v Južnej aj Severnej Amerike.

Požiar zrejme zapríčinil teplovzdušný balón bez posádky, ktorý mohol pristáť na streche múzea, alebo skrat v jeho audiovizuálnom laboratóriu, uviedol denník Folha de Sao Paulo.

Prezident Temer plánuje obnovu múzea

Brazílsky prezident Michel Temer označil nedeľu za „smutný deň pre všetkých Brazílčanov“. „Dve storočia práce, skúmania a poznania sú preč,“ konštatoval vo svojom vyhlásení na Twitteri. Prezident ohlásil v pondelok vytvorenie verejno-súkromnej „siete ekonomickej podpory“ v záujme obnovy Národného múzea. Na uvedenej spolupráci sa podľa Temera dohodli viaceré súkromné banky, národná rozvojová banka, banská spoločnosť Vale a ropná spoločnosť Petrobras.

Minister kultúry Sérgio Sá Leitao v televíznom interview upozornil na „roky zanedbávania“ pri údržbe budovy. Námestník riaditeľa múzea Luiz Fernando Dias Duarte zase povedal pre brazílsku televíziu, že zamestnanci si uvedomovali riziko požiaru v historickej budove pochádzajúcej z roku 1818 a nedávno absolvovali protipožiarne školenie. V čase katastrofy však podľa neho už nebol v budove nikto, kto by mohol zasiahnuť.

Veliteľ hasičov Roberto Rodabey uviedol pre denník O Globo, že budova nemala dostatočný systém na zistenie a prevenciu požiarov. S plameňmi bojovalo okolo 80 hasičov, informovala tlačová agentúra DPA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #požiar #múzeum #UNESCO #Sao Paulo