Sýrska vláda údajne zaútočí na Idlib o niekoľko dní

Sýrska vláda začne boje o provinciu Idlib až za niekoľko dní. Osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura povedal, že sýrske útoky sa začnú "približne 10. septembra". Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) oznámila, že Rusko, ktoré je spojencom Damasku, nálety už začalo. Podľa tejto organizácie pri nich dnes prišlo o život najmenej deväť civilistov vrátane piatich detí.

04.09.2018 17:15 , aktualizované: 18:23
Mladí sýrski vzbúrenci Foto: ,
Mladí sýrski vzbúrenciv meste Sarakeb v provincii Idlib na severe krajiny.
debata (52)

„Dopočuli sme sa prostredníctvom médií, že sýrska vláda stanovila pre začatie útokov na Idlib termín okolo 10. septembra,“ povedal de Mistura.

Vyhlásil ďalej, že prezidenti Ruska a Turecka by mohli odvrátiť najhorší scenár pre Idlib, keby sa o situácii porozprávali teraz telefonicky. Prezidenti Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan a ich iránsky náprotivok Hasan Rúhání sa majú zísť v piatok v Teheráne.

SOHR tvrdí, že Rusko dnes obnovilo nálety na Idlib, ktorý Moskva považuje za hniezdo teroristov. De Mistura povedal, že správy o ruskom bombardovaní svedčia o tom, že rusko-turecké rozhovory sa zrejme nevyvíjajú dobre.

O Idlibe dnes telefonicky rokovali ministri zahraničných vecí Turecka a USA Mevlut Cavusoglu a Mike Pompeo. Turecko trvá na tom, že zo Sýrie musia odísť kurdskí bojovníci. USA podporovali kurdsko-arabskú koalíciu, ktorá pomohla v Sýrii poraziť islamských radikálov.

Turecko presúva zbrane k hranici

Pred očakávanou ofenzívou v provincii Idlib presúva susedné Turecko do pohraničia ďalšiu vojenskú techniku. Tlačová agentúra DPA to uviedla v utorok s odvolaním sa na správy tureckých médií.

Ankara podľa údajov štátnej agentúry Anadolu vyslala tanky do juhotureckej provincie Hatay, zatiaľ čo denník Hürriyet informoval o preprave obrnených vozidiel a ťažkých diel cez územie ďalšej pohraničnej provincie Kilis. Zdroje z prostredia bezpečnostných zložiek uviedli, že armáda rozmiestnila obrnené vozidlá na opačnej strane hranice, čo má prispieť k zastaveniu prípadnej vlny utečencov smerujúcich do Turecka. Rozšírila zároveň veľký utečenecký tábor v sýrskej pohraničnej oblasti Átima.

Turecko už teraz poskytuje útočisko viac než trom miliónom utečencov zo Sýrie a ďalších odmieta prijať.

Podľa Anadolu turecká armáda taktiež posilňuje ochranu 12 pozorovateľských stanovíšť na severozápade Sýrie, kam vyslala autá naložené štvormetrovými betónovými blokmi s hmotnosťou 12 ton. Tieto stanovištia Turecko zriadilo na základe dohody s Iránom a Ruskom o tzv. zónach deeskalácie v Sýrii.

Čaká 10-tisíc bojovníkov

Sýrska provincia Idlib zostáva po rokoch občianskej vojny v tejto blízkovýchodnej krajine poslednou baštou protivládnych povstalcov, proti ktorým sa Damask zrejme chystá zakročiť. Mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii hlásila v utorok z Idlibu približne 30 ruských náletov, čo potvrdil DPA jeden z veliteľov povstaleckej skupiny Národný oslobodzovací fron­t.

Rusko je v sýrskom konflikte podporovateľom vlády v Damasku, zatiaľ čo Turecko stojí na strane protivládnych povstalcov.

Odhaduje sa, že v husto obývanej provincii Idlib je sústredených približne 10.000 bojovníkov skupín napojených na teroristickú sieť al-Káida. V tej istej oblasti však žijú aj približne tri milióny civilistov, čo v súvislosti s očakávanou ofenzívou vyvoláva obavy z humanitárnej katastrofy.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #Idlib #Staffan de Mistura