Moskva a Damask ignorovali Trumpove obavy, Rusko bombardovalo Idlib

Očakávaný útok proti islamským teroristom v provincii Idlib na severozápade Sýrie sa začal, informovala v utorok popoludní turecká agentúra Anadolu.

04.09.2018 19:34 , aktualizované: 20:53
Front an–Nusra, idlib, sýria Foto: ,
Príslušníci teroristickej organizácie Front an–Nusra v oblasti provincie Idlib, poslednej bašte islamských radikálov.
debata (492)

„Tri ruské stíhacie bombardéry odštartovali zo základne Hmímín a uskutočnili dvadsať náletov na ciele západne od mesta Idlib a severne od provincie Hamá,“ informovali spomínané zdroje, odvolávajúc sa aj na svedectvo príslušníkov tzv. umiernenej sýrskej opozície v poslednej bašte islamských teroristov vrátane tzv. Islamského štátu, Al-Kajdá a Frontu al-Nusra. Podľa serveru Al Masdar News útočilo až desať ruských strojov.

Ďalšie informačné zdroje hlásili, že letecké útoky uskutočnili aj sýrske bombardéry dislokované na základniach v Latákiji a v Homse. Cieľom boli rozviedkou potvrdené strategické objekty teroristov ležiace západne od Idlibu.

Neprežilo 13 ľudí

O ruskom bombardovaní po 22-dennej prestávke informovala aj exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR). Osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura pritom skôr informoval, že vláda chce útok na Idlib zahájiť až za niekoľko dní. Podľa SOHR dnešné ruské nálety neprežilo najmenej 13 ľudí, medzi ktorými bolo šesť detí.

V ďalšej etape operácie, po leteckej predpríprave, má nasledovať pozemný útok sýrskej armády podporovanej Iránom a na severe kontrolovanej Tureckom. Znamenalo by to, že Moskva a Damask ignorovali priam dojímavé obavy prezidenta USA Donalda Trumpa o osud ľudí v provincii Idlib, kde podľa odhadov žijú dnes asi 3 milióny ľudí. Časť z nich sú „materiálom“ teroristov pri vytváraní živých štítov.

Washington varuje Asada

Biely dom po začiatku bombardovania varoval, že Spojené štáty a ich spojenci budú reagovať „rýchlo a primerane“, ak sýrsky prezident Bašár al-Asad znova použije v Idlibe chemické zbrane.

Bašár Asad sa zaprisahal, že vojensky porazí opozíciu v jej poslednej bašte, v provincii Idlib, ak sa povstalci nepodvolia vláde.

Rusko, vojenský podporovateľ a obhajca režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, sa na prítomnosť povstalcov v Idlibe opakovane sťažovalo. Protivládni povstalci totiž podnikali útoky na jeho ciele a podľa Ruska predstavujú vo všeobecnosti hrozbu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok zopakoval stanovisko Moskvy, pokiaľ ide o provinciu Idlib, a nazval ju „hniezdo teroristov“.

Peskov v reakcii na Trumpov varovný tvít povedal, že takéto upozornenia nezohľadňujú „nebezpečný a negatívny potenciál“ rebelskej enklávy a sú dôkazom toho, že Biely dom nemá k riešeniu krízy v Sýrii „komplexný prístup“.

„Varujem pred bezohľadným útokom na Idlib a vyzývam Rusko aj Irán, aby zabránili humanitárnej katastrofe,“ napísal v utorok Trump na jednej zo sociálnych sietí citovaný CNN aj agentúrou DPA. Pritom opomenul, že práve USA a ich spojenci pomohli islamským radikálom ustupujúcim pod tlakom vládnych jednotiek presunúť sa práve na severozápad. Podľa niektorých zdrojov sa im tak podarilo sústrediť 60 až 70 tisíc nielen sýrskych teroristov, ktorí viackrát odmietli odovzdať zbrane a využiť ponuku odchodu z oblasti cez tzv. humanitárne koridory. Koncom augusta vyjadrila obavy z vývoja v provincii Idlib aj BR OSN.

Svoj podiel na koncentrácii teroristov v provincii Idlib má podľa blízkovýchodného odborníka Jevgenija Satanovského aj Moskva a Damask, ktoré po dohode s „partnermi“ vymietli teroristov zo sýrskeho územia práve na severozápad krajiny, ktorý tak zmenili na smetisko najradikálnejších teroristov.

Pentagon hovorí dezinformačnej kampani Moskvy

„Vďaka podpore zvonku podnikajú útoky proti vládnym silám, a tak ich čaká neodvratná likvidácia,“ povedal pre server Politexpert Satanovskij s tým, že dôležitú úlohu bude pritom hrať Turecko.

„Trumpove výzvy sú prejavom nekomplexného pohľadu na situáciu v oblasti,“ reagoval Dmitrij Peskov, hovorca Kremľa. Ešte pred ním šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov upozornil západné krajiny, aby sa „nehrali s ohňom“ v prípade Idlibu. V tejto súvislosti zopakoval získanú informáciu spravodajských služieb, podľa ktorej tzv. Biele prilby chystajú proti civilistom chemický útok s cieľom obviniť z neho sýrsku vládu a zároveň tak „vyrobiť“ zámienku pre vojenskú odvetu spojeneckých síl vedených USA.

Podľa reakcie Pentagonu citovanej CNN zo strany Moskvy ide o dezinformačnú kampaň s cieľom diskreditovať USA a ich zahraničných partnerov a spojencov. „Tvrdenie Lavrova je absurdné,“ cituje CNN vyjadrenie Pentagonu bez ďalších argumentov.

Už v piatok sa má v iránskom Tebrize uskutočniť trojstranné rokovanie Rusko-Turecko-Irán o vývoji situácie v Sýrii. O spomínanom probléme chce diskutovať aj šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas počas dvojdňovej návštevy Ankary, ktorá sa začína v stredu.

Ako pripomína nemecká agentúra DPA, v decembri 2017 sa Rusko, Irán a Turecko na summite v Astane dohodli na vytvorení tzv. deeskalačnej zóny kontrolovanej Ankarou.

Konflikt vlády vedenej prezidentom Bašárom Asadom s rôznymi skupinami jeho oponentov, ako aj s teroristickými zoskupeniami trvá od roku 2011. Tisíce ľudí sa stali obeťou vojenských operácií a asi 5 miliónov Sýrčanov vyhnali z vlasti.

© Autorské práva vyhradené

492 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #bombardovanie #Bašár al-Asad #Idlib #vojna v Sýrii