Svet poráža Islamský štát, v závetrí čaká silnejúca al-Káida

Teroristická organizácia al-Káida sa snaží opätovne zaujať svoje výsostné postavenie vo svete medzinárodnej militantnosti, keďže extrémistická organizácia Islamský štát (IS) stráca na vplyve. Vyhlásil to v utorok vysokopostavený predstaviteľ NATO, ktorého cituje agentúra Reuters.

04.09.2018 23:19
sýria, rakka, IS, militant Foto: ,
Militanti z IS v uliciach sýrskej Rakky.
debata (51)

Nemecký diplomat Arndt Freytag von Loringhoven tvrdí, že rivalita medzi oboma skupinami by mohla predstavovať pre Západ zvýšené riziko. „Oslabenie IS poskytlo al-Káide príležitosť opätovne nadobudnúť svoje niekdajšie postavenie,“ povedal von Loringhoven na bezpečnostnej konferencii v Izraeli.

„Zatiaľ čo IS počas uplynulých štyroch-piatich rokov pútala pozornosť sveta, al-Káida potichu obnovovala svoje globálne siete a kapacity,“ upozornil šéf oddelenia NATO pre spravodajstvo a bezpečnosť, pričom spomenul aktivity al-Káidy v Kašmíre, Afganistane, Sýrii, Jemene, Somálsku alebo v severnej Afrike.

Súťaž o legitimitu

„Na rozdiel od IS je strategickým cieľom al-Káidy znovu získať vedenie v radoch podobne zmýšľajúcich militantov. Súťaž o legitimitu, pridružené skupiny a nových stúpencov medzi týmito dvoma hlavnými globálnymi extrémistickými organizáciami zvyšuje teroristickú hrozbu pre NATO a našich partnerov,“ dodal von Loringhoven.

Al-Káida vykonala teroristické útoky na USA z 11. septembra 2001, čo vyvolalo vojny pod americkým velením v Afganistane a Iraku. Americké sily v roku 2011 zabili lídra al-Káidy Usámu bin Ládina v jeho pakistanskej skrýši. Zakrátko nato sa vynoril IS, ktorý sa riadi podobne krajnou formou sunnitského islamu.

Radikalizácia žien a detí

Pole pôsobnosti IS v Sýrii a Iraku však bolo v uplynulých rokoch značne odbúrané vďaka ofenzívam, ktoré spustili Damask a Bagdad v spolupráci s rozličnými zahraničnými koalíciami.

Severoatlantická aliancia odhaduje, že pôvodných 39 000 bojovníkov IS v Sýri a Iraku sa podarilo znížiť na 18 000 až 20 000.

„Veľmi znepokojujúcim trendom je úsilie tejto skupiny radikalizovať pomocou propagandy ženy a deti, ktoré sa iba relatívne nedávno stali novým terčom náboru. Môže to viesť k zvýšenému zapájaniu žien a maloletých do plánovania a vykonávania množstva útokov, a to aj v členských krajinách NATO,“ zakončil diplomat.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #al-Káida