Orbán našiel príbuzných medzi jurtami

"Árpádova krv, hej!" povznesene komentoval maďarský premiér sériu fotografií z návštevy Kirgizska na svojom facebookovom profile. Vidno na nich ázijskú step ako z čias sťahovania národov. Spod kopýt jazdcami štvaných koní stúpajú kúdole prachu, lukostrelci vystreľujú šípy nad jurtovým táborom. Vojvodca, ktorý priviedol staromaďarský kmeň do Karpatskej kotliny, prišiel Viktorovi Orbánovi na um na oslave spolupatričnosti kočovných národov hlásiacich sa k turkickému a hunskému pôvodu. Po vplyvom zážitku sa Orbán nechal uniesť k vyjadreniam, z ktorých mnohým maďarským historikom a jazykovedcom museli vlasy dupkom vstávať.

05.09.2018 08:30
viktor orbán, summit, Ilham Aliyev, Recep... Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) na turkickom summite s prezidentmi Azerbajdžanu, Turecka, Kirgizska, Kazachstanu a Uzbekistanu.
debata (198)

Orbán bol čestným hosťom summitu turkických krajín. Zúčastnil sa aj na otvorení Svetových nomádskych hier, kam na súťaže v tradičných disciplínach kočovných národov Maďarsko vyslalo svoju výpravu jazdcov, lukostrelcov a zápasníkov. V spoločnosti kirgizského, azerbajdžanského, kazašského, tureckého a uzbeckého prezidenta, ktorí si majú šancu porozumieť aj bez tlmočníkov, maďarský premiér nechcel vyčnievať.

„Darmo je ugrofínska jazyková príbuznosť maturitnou otázkou, predseda vlády s plnou rozhodnosťou v Kirgizsku vyhlásil, že maďarčina patrí do turkickej rodiny jazykov,“ pohoršoval sa včera ľavicový denník Népszava. Orbánovým kritikom sa nepáči ani to, že sa prihlásil k dedičstvu po Attilovi, hunskom vládcovi, ktorý pre ničivé nájazdy v západnej Európe dostal prezývku Bič boží. Dráždi ich tiež, že kým ázijských autokratov častoval orientálnymi lichôtkami, Západ tvrdo odpisoval.

„Maďari sa považujú za neskorých potomkov Attilu, stoja na základoch hunsko-turkického pôvodu, ich jazyk je príbuzný s turkickými jazykmi,“ citovala Orbána agentúra MTI.

Orbán nepoprel len vedecké teórie, ale aj sám seba

Spochybnením ugrofínskeho pôvodu maďarčiny Orbán poprel nielen dvesto rokov uznávané vedecké dôkazy a jednoznačné stanovisko Maďarskej akadémie vied, ale aj sám seba spred piatich rokov. Vtedy na návšteve v Helsinkách podľa novín Turun Sanomat vyhlásil: „Príbuznosť maďarského a fínskeho jazyka je historickým faktom a nie otázkou názoru.“

O svojom príklone k Ázii hovorí Orbán už dávnejšie. Pred šiestimi rokmi svoju silovú politiku obhajoval nasledujúcou úvahou: „Taká poloázijská tlupa, ako sme my, sa dokáže zomknúť, len keď je sila,“ citovala ho vtedy agentúra MTI. Premiér to povedal v súvislosti s tým, že Maďari sa nepodobajú na škandinávske národy, schopné vzdorovať krízovým situáciám aj bez toho, aby nad nimi niekto stál s bičom.

Orbán aj v Kirgizsku hovoril o hrdosti Maďarov na svoje ázijské korene. „Kedysi urážali Maďarov, že sú najzápadnejší východný národ, ale pre fantastické úspechy, hospodársky a politický rozvoj turkických krajín je to už dnes pochvala, keď hovoria o Maďaroch ako o východnom národe. Starý svetový poriadok, v ktorom kapitál a znalosti prúdili zo Západu na Východ, sa zrútil. Nový svetový poriadok budú určovať štáty, ktoré sa nachádzajú na Východe,“ povedal podľa MTI.

Šírenie mýtov, ktoré opisujú bájny stredoázijský Turán ako kolísku staromaďarských kmeňov a hlásanie teórie etnickej spriaznenosti turánskych národov spolu s pseudovedeckým popieraním ugrofínskeho pôvodu maďarčiny bolo, počnúc Šípovými krížmi, maďarskými nacistami z čias vojny, dlho doménou krajnej pravice. V posledných rokoch v rámci politiky otvárania sa Východu ich však s obľubou využíva aj Orbánov Fidesz.

Orbánovi sa zapáčili autokracie

Zaznamenal to aj niekdajší šéf maďarskej diplomacie Géza Jeszensky, bývalý Orbánov veľvyslanec v USA a Nórsku. „Orbánovou fixnou ideou sa stala protizápadná orientácia, čoraz častejšie navštevuje stredoázijské autokracie, zapáčil sa mu tamojší model vlády jednej osoby, či rodiny,“ povedal pre týždenník Magyar Narancs. Podľa exministra premiér rád využíva komplexy národnej malosti. „Sú v tom aj zlé maďarské reflexy, stáročia staré tradície: Sme osamotení, Západ nás vždy ponechal svojmu osudu, "sme východný národ,“ dodal Jeszenszky.

© Autorské práva vyhradené

198 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán