Rusko upozorňuje Google na neprípustnosť zasahovania do volieb

Ruská generálna prokuratúra varovala spoločnosť Google pred zasahovaním do volieb, ktoré sa v Rusku uskutočnia túto nedeľu. Podľa agentúry TASS to uviedol zástupca vedúceho odboru generálnej prokuratúry pre dohľad nad uplatňovaním zákonov Alexej Žafiarov.

05.09.2018 09:59
youtube, video, služba, google, internet, videá Foto:
Opozičný politik Alexej Navaľnyj dostal údajne od Google možnosť zverejniť na Youtube informácie, ktoré budú propagovať "masové zhromaždenie politického charakteru".
debata (15)

Upozornenia v rovnakom zmysle zaslali spoločnosti Google aj Ústredná volebná komisia (ÚVK) a Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológii a masmédií (Roskomnadzor), pričom v nich upozornili, že avizovanie či oznamovanie konania úradmi nepovolených zhromaždení v deň volieb je zo zákona zakázané.

Podľa vysvetlenia člena ÚVK Alexandra Kľukina, ktoré zverejnila agentúra Interfax, ide o to, že ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj dostal údajne od Google možnosť zverejniť na Youtube informácie, ktoré budú propagovať „masové zhromaždenie politického charakteru“ naplánované na 9. septembra, keď sa v Rusku bude konať viacero regionálnych volieb.

Google zatiaľ neodpovedal

ÚVK a Roskomnadzor informovali, že spoločnosť Google na ich listy zatiaľ neodpovedala.

Vyslanec ruského ministerstva zahraničných vecí pre osobitné úlohy Andrej Nesterenko podľa TASS-u uviedol, že zdroje informácií z USA sú len „na milimetre“ vzdialené od stavu, keď porušia ruské volebné zákony. Nesterenko dodal, že vláda v Moskve bude o tejto situácii informovať americkú administratívu.

V nedeľu 9. septembra sa v Rusku uskutočnia priame voľby najvyšších predstaviteľov 22 regiónov. Rozhodovať sa bude aj o zložení zákonodarných zborov 16 subjektov Ruskej federácie. Okrem toho sa uskutočnia aj voľby primátorov štyroch hlavných miest subjektov federácie: v Jakutsku, Abakane, Chabarovsku a Tomsku. V tento deň sa v siedmich jednomandátových okruhoch konajú aj doplňujúce voľby do Štátnej dumy.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Rusko #zasahovanie do volieb