Ani sa len neospravedlnila. Pozostalí po obetiach nehody spôsobenej Varholíkovou prvýkrát prehovorili

Internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság zverejnilo rozhovor s pozostalými po tragickej nehode, ktorú spôsobila dcéra nebohého oceliarskeho magnáta Rezeša.

05.09.2018 10:58
Maďarsko, Budapešť, súd, rezešová Foto: ,
Na snímke obvinená Slovenka Eva Varholíková-Rezešová vchádza v putách do súdnej siene v Budapešti 27. augusta 2013.
debata (19)

Slovenská občianka Eva Varholíková, ktorú koncom augusta po šiestich rokoch odňatia slobody za tragickú dopravnú nehodu na maďarskej diaľnici podmienečne prepustili z budapeštianskeho väzenia, sa osobne pozostalým po štyroch obetiach neospravedlnila.

Vyplýva to z rozhovoru s pozostalými po dvoch manželských pároch, ktorý v stredu zverejnilo internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság.

Syn vodiča György Medveczki a potomok druhého manželského páru, ktorý si neželal byť menovaný, poskytli týždenníku písomné odpovede. Obeťami tragickej nehody sa stali dva príbuzné manželské páry.

Čakali ľútosť

Podľa Medveczkého slov Varholíková, ktorá spôsobila nehodu pod vplyvom alkoholu a koncom súdneho procesu počas odvolacieho pojednávania už istým spôsobom prejavovala ľútosť, sa však pozostalým neospravedlnila.

„Osobne sa to určite nestalo. V prvom rade sme nečakali ospravedlnenie, ale ľútosť. Tú som však nevidel,“ zdôraznil syn jedného zo zosnulých manželských párov.

V jeho rodine sa touto nehodou stali tridsiatnici zo dňa na deň najstaršou generáciou. Medveczki dodal, že popri samotnej tragédii mnoho zobral z ich života aj boj o spravodlivosť, ktorý sa dlho zdal byť beznádejným.

Hrozné sny

Druhý pozostalý povedal, že každý deň myslí na svojich rodičov – vo sne vidí ich zúfalé tváre v horiacom aute. „Viem, že život ide ďalej, žijeme strojovo, monotónnym spôsobom svoje všedné dni. Pokúšame sa vyhovieť všetkým požiadavkám, ale už nikdy nebudem tým, čím som bol pred touto tragédiou,“ konštatoval s poznámkou, že žiadny trest by nenapravil to, čo sa stalo.

Pozostalí sa ku kauze vyjadrili v rozsiahlom rozhovore verejne teraz vôbec po prvý raz. Zodpovedali otázky týkajúce sa priebehu súdneho konania, policajného vyšetrovania i súdnoznaleckých posudkov. Domnievajú sa, že Slovenka nepykala za všetko. Spresnili, že tým majú na mysli ohrozovanie iných ľudí.

Dcéra zosnulého oceliarskeho magnáta Alexandra Rezeša pred vypršaním dvoch tretín výkonu trestu požiadala budapeštiansky súd o podmienečné prepustenie. Súd 17. júla tejto žiadosti vyhovel na základe toho, že väzenkyňa sa správala vzorne, dodržiavala prísne pravidlá pri výkone trestu a nemala nijaký konflikt so spoluväzenkyňami.

Nehoda z roku 2012

Varholíková, jazdiaca pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na maďarskej diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Na mieste v ňom zahynuli traja ľudia. Ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Odvolací súd pre okolie Budapešti Varholíkovú odsúdil 11. septembra 2014 na deväť rokov väzenia. Trestný senát sprísnil rozsudok prvostupňového súdu, podľa ktorého si mala Slovenka odpykať len šesť rokov.

Súd uznal Košičanku za vinnú z trestného činu jazdy pod vplyvom alkoholu. Okrem sprísnenia sadzby odňatia slobody jej predĺžil aj zákaz riadenia motorových vozidiel z pôvodných piatich na osem rokov. Uvedený zákaz však platí iba pre územie Maďarska.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #nehoda #Eva Varholíková-Rezešová