Moskva teroristov bombarduje, Washington špekuluje

Ruské Su-34 zlikvidovali výrobňu bezpilotných lietadiel, ako aj sklad s trhavinami pre spomínané stroje," potvrdil výsledok utorkového útoku stíhacích bombardérov na objekty islamskej teroristickej organizácie Džabhat an-Nusra Igor Konašenkov, hovorca ruského ministerstva obrany.

05.09.2018 19:00
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-TIMELINE Foto: ,
Zadržaní účastníci protivládnej demonštrácie čakajú na podpísanie policajného protokolu pred prepustením z jednej z policajných staníc v sýrskej metropole.
debata (61)

„Stalo sa tak pomocou presných zásahov dvoch strojov. Celkove sa na operácii podieľali štyri bombardéry,“ spresnil ruský generál. Zároveň na pozadí zaručene nezaručených informácií SOHR, kontroverznej agentúry sídliacej v Británii, o civilných obetiach zdôraznil, že letectvo útoky zameralo na „neobývané oblasti so skladmi teroristov, ako aj na miesta, odkiaľ vzlietajú bezpilotné lietadlá, pokúšajúce sa bombardovať základňu Hamími a obývané územie v provinciách Aleppo a Hamá“.

Rozhodnú garanti

O presnosti leteckých úderov v provincii Idlib sa zmienil v stredu aj Sergej Rjabov, námestník ruského ministra zahraničia. V tejto súvislosti upozornil, že „situácia týkajúca sa začiatku operácie bude jasná po summite Rusko, Irán, Turecko“. „Z vojenského pohľadu bude všetko jasnejšie po rozhovoroch krajín, ktoré sú garantmi riešenia konfliktu v Sýrii (Rusko, Nemecko, Francúzsko, Turecko – pozn. red.),“ dodal Rjabov citovaný agentúrou RIA Novosti. Nepriamo tak narážal na stredajšie aktivity aj sýrskych vládnych jednotiek, ktoré pokračovali v ostreľovaní strategických objektov islamských radikálov na severozápade krajiny. O situácii v sýrskej provincii Idlib má rokovať v piatok popoludní nášho času aj BR OSN.

Tromfy USA?

Zatiaľ čo priami aktéri dobytia poslednej bašty teroristov sa pripravujú na rozhodujúci pozemný útok, očakáva sa v piatok, ďaleko za hranicami Sýrie sa množia špekulácie o možnej reakcii USA. „Hlavným tromfom (pre USA – pozn. red.) je Turecko, ktoré má v oblasti oporný bod a jednotky nielen v provincií Idlib, ale aj v susedných oblastiach,“ povedal v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN politológ Andrew Tabler. Zatiaľ však turecký prezident Recep Erdogan v rozhovore pre denník Hürriyet podľa mnohých iba alibisticky konštatoval: „Situácia v Idlibe je pre Turecko kľúčová. Dúfam, že budeme schopní predísť extrémizmu sýrskej vlády v tomto regióne.“ O ruských leteckých útokoch sa však nezmienil.

Podľa už spomínaného amerického politológa Tablera majú USA ešte aj druhý tromf v podobe leteckých útokov ako reakcie na Západom avizované použitie chemických zbraní zo strany vládnych jednotiek Bašára Asada. „Môžu tak urobiť preto, lebo majú nedostatok pozemných síl,“ vidí dôvod hrozby Tabler. Ibaže na takýto vývoj už dlhšie poukazujú v Damasku aj v Moskve. S tým rozdielom, že chemickú zbraň plánujú použiť islamskí radikáli, aby tak vytvorili zámienku na už spomínaný letecký útok medzinárodnej koalície vedenej USA proti sýrskym vládnym silám.

Irán: Trump loví v mútnych vodách

Bližšie k pravde sú však pravdepodobne pozorovatelia, ktorí tvrdia, že reakcia prezidenta USA Donalda Trumpa je determinovaná vnútropolitickým bojom. Napokon to najnovšie zhrnul v stredu v Moskve aj Mohammad Džavád Zaríf, iránsky minister zahraničných vecí.

„Trump sa pokúša loviť v mútnych vodách s cieľom riešiť vnútropolitické problémy. Situáciu, v ktorej sa nachádzajú USA, ťažko charakterizovať ako stabilnú. Trump sa pokúša riešiť problém na účet sýrskeho ľudu,“ cituje iránskeho diplomata agentúra Mehr. Zároveň „poradil“ prezidentovi USA aby „nezavadzal“ a umožnil tak pracovať tým, ktorí bojujú v Sýrii s teroristami. "Ak nám druhí nebudú do toho zasahovať, o to rýchlejšie dokážeme vyriešiť problém extrémizmu v krajine,“ dodal Zaríf.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Front an-Núsra #vojna v Sýrii