V Plzni spadol na výrobnú halu vrtuľník, štyria mŕtvi

Štvorčlenná posádka malého vrtuľníka zomrela v stredu popoludní po páde stroja na výrobnú halu firmy v západočeskom meste Plzeň. Záchranári sa pokúšali dvoch vážne zranených oživiť, ale napriek snahe sa im to nepodarilo. Zranenia dvoch ľudí boli nezlučiteľné so životom, spresnil spravodajský portál Novinky.cz.

05.09.2018 18:24 , aktualizované: 22:57
plzen, vrak, vrtulnik Foto: ,
Vrak vrtuľníka po páde na výrobnú halu firmy v západočeskom meste Plzeň.
debata (10)

Havária sa stala na ulici Domažlická v priemyselnej časti Plzne. Na halu spadol malý vrtuľník typu Robinson R44, ktorý sa čiastočne prepadol cez strechu budovy a zostal visieť na jej konštrukcii. Podľa pôvodných informácií išlo o výrobnú halu žiarovej zinkovne firmy Mea, ale v skutočnosti išlo o susednú halu patriacu inej firme.

Záchranári vyhlásili stav tzv. hromadného postihnutia ľudí a vyslali na miesto niekoľko posádok. Podľa svedkov vrtuľník letel nad terénom, nezvládol manéver, pretočil sa na bok a následne spadol. „Podľa niektorých svedkov došlo k výbuchu,“ uviedol Vítězslav Sladký, manažér pre vonkajšie vzťahy a PR plzenských záchranárov.

V čase pádu vrtuľníka sa v hale nenachádzali žiadne ďalšie osoby, vyhlásila hovorkyňa polície Martina Korandová. Príčinami havárie sa bude zaoberať vyšetrovanie.

Polícia nezverejnila meno majiteľa vrtuľníka. Ako však napísal denník Právo, išlo o stroj, ktorý si priviezol z Talianska a pilotoval plzenský podnikateľ B.D. Ostatní traja pasažieri – dvaja muži a žena – pochádzali z Thajska.

Statika budovy je zrejme narušená, dodal portál Novinky.cz.

Hovorca hasičov Petr Poncar už skôr oznámil, že zo stroja unikajú prevádzkové kvapaliny, ale požiar zatiaľ nevznikol.

Podľa informácií denníka Právo sa vrtuľník nakoniec prepadol dovnútra haly.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Plzeň #nehoda vrtuľníka