Rošáda s ambasádami: Paraguaj vracia tú svoju z Jeruzalema do Tel Avivu

Paraguaj presťahuje svoje veľvyslanectvo v Izraeli naspäť do Tel Avivu a zmení tak májové rozhodnutie bývalého prezidenta Horacia Cartesa premiestniť diplomatickú misiu do Jeruzalema. V stredu to novinárom oznámil minister zahraničných vecí tejto juhoamerickej krajiny Luis Alberto Castiglioni.

05.09.2018 20:28
paraguaj, izrael, cartes, netanjahu Foto: ,
Paraguajský exprezident Horacio Cartes (vľavo) v máji na slávnostnom otvorení paraguajského veľvyslanectva v Jeruzaleme. Vpravo Benjamin Netanjahu.
debata (6)

„Paraguaj chce prispieť k zintenzívneniu regionálneho diplomatického úsilia dosiahnuť všeobecný, plnohodnotný a trvalý mier na Blízkom východe,“ vysvetlil zámer minister Castiglioni, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. Dodal, že vláda sa rozhodla podniknúť tento krok okamžite.

Cartes v máji odcestoval do Izraela na slávnostné otvorenie nového paraguajského veľvyslanectva v Jeruzaleme. Paraguaj bol tento rok iba treťou krajinou, ktorá presťahovala ambasádu do Jeruzalema (po USA a Guatemale), a slávnostne ju otvoril 21. mája.

Cartesov nástupca Mario Abdo, takisto člen konzervatívnej strany Colorado (ANR-PC), sa ujal prezidentského úradu minulý mesiac. S premiestnením ambasády do Jeruzalema nesúhlasil, uviedla agentúra AP.

V reakcii na rozhodnutie nového prezidenta Abda Izrael oznámil, že zatvára svoje veľvyslanectvo v Paraguaji, a upozornil, že tento čin vnesie „napätie“ do vzťahov medzi oboma krajinami.

Palestínske ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že Paraguaj prisľúbil návrat ambasády pred dvoma týždňami, počas návštevy palestínskeho ministra zahraničných vecí Rijáda al-Málkího v juhoamerickom štá­te.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #jeruzalem #tel aviv #Paraguaj