'Trolling na úrovni Boha.' Kremeľ reaguje na fotky Rusov z kauzy Skripaľ

Rusko spochybňuje autentickosť snímok, ktoré podľa Londýna zachytávajú dvoch hlavných podozrivých v prípade otrávenia bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie.

06.09.2018 11:04 , aktualizované: 13:04
Británia Skripaľ Foto: ,
Na videosnímke sú Alexander Petrov (vľavo) a Ruslan Boširov na železničnej stanici v Salisbury.
debata (1194)

Podľa Británie ide o agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU, ktorých britská prokuratúra v neprítomnosti obvinila zo sprisahania s úmyslom vraždy Skripaľovcov, z použitia a prechovávania nervovoparalytickej látky novičok a z ďalších trestných činov. Británia zverejnila mená podozrivých, ako aj ich fotografie.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v relácii 60 minút, ktorú v noci na štvrtok odvysielala televízia Rossija 1, však upozornila na nezrovnalosti na spomínaných fotografiách.

Podľa nej screenshoty z bezpečnostných kamier zachytávajú podozrivých síce osve, ale na rovnakom pozadí a v rovnakom čase. Zacharovová preto špekulovala, že buď dátum a čas pridali na snímky dodatočne, „alebo sa (títo) príslušníci GRU naučili byť v rovnakom čase na dvoch rôznych fotografiách“. „To už je trolling na úrovni Boha,“ dodala Zacharovová.

Mali vízum?

V rozhovore vyslovila predpoklad, že snímky mohli vzniknúť po prílete, preto podozriví museli mať britské vízum. Upozornila, že britské úrady pred vydaním takýchto víz zhromažďujú o žiadateľoch biometrické a iné údaje.

Zacharovová okrem toho informovala, že ruské ministerstvo zahraničných vecí si v stredu, po zverejnení mien podozrivých Rusov, predvolalo britského veľvyslanca v Moskve Laurieho Bristowa a žiadalo okrem iného o poskytnutie odtlačkov prstov podozrivých Rusov.

Udivená Zacharovová

Britská strana však túto žiadosť odmietla, podobne nie je ochotná poskytnúť ani čísla pasov, ich patronymá a iné osobné údaje. Podľa Zacharovovej Rusko teraz očakáva, že sa k týmto údajom bude môcť dostať cez Interpol.

Na kombosnímke vydanej 5. septembra 2018 sú... Foto: TASR/AP
Británia, kauza Skripaľ Na kombosnímke vydanej 5. septembra 2018 sú Alexander Petrov (vľavo) a Ruslan Boširov.

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie tiež pripomenula tvrdenie britskej strany, že má údaje o dátume, čase a čísle letu, ktorým podozriví údajne pricestovali do Británie. V súvislosti s tým Zacharovová vyjadrila údiv, že ich Británia ani po polroku neposkytla Rusku, aby mohlo v tejto záležitosti spustiť vlastné pátranie.

Moskva chce spolupracovať

Zacharovová zároveň v mene Ruska uviedla, že aj napriek neústretovému prístupu Londýna je Moskva stále otvorená spolupráci s Britániou v prípade Skripaľ.

Bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julia sa stali 4. marca v anglickom meste Salisbury terčom útoku, pri ktorom bola podľa tamojších vyšetrovateľov použitá nervovoparalytická látka novičok, vyvinutá v 70. a 80. rokoch v bývalom Sovietskom zväze. Skripaľovci útok prežili. Londýn pripísal zodpovednosť za túto otravu Moskve, ktorá to však rozhodne popiera.

Wallace: Za otravu Skripaľovcov je v konečnom dôsledku zodpovedný Putin

Ruský prezident Vladimir Putin nesie veľmi veľkú zodpovednosť za otravu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie. V rozhovore pre spravodajskú televíziu Sky News to povedal štátny tajomník britského ministerstva vnútra Ben Wallace.

„Sme presvedčení, že táto operácia bola schválená na vysokej úrovni (vedenia) ruského štátu,“ povedal Wallace, pričom Británia zo spáchania útoku na Skripaľovcov obviňuje dvoch agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU.

„Jestvuje niečo také, ako je zodpovednosť a nariadenie… Je jasné, že toto schválil niekto vyšší ako GRU, pretože tu boli použité pravé pasy. K chemickým zbraniam sa len tak ľahko nedostanete,“ priblížil Wallace.

Na otázku Sky News, či by za otravu Skripaľovcov mohol byť zodpovedný Putin, britský štátny tajomník odpovedal: „Za činnosť tohto štátneho orgánu v konečnom dôsledku je – zodpovednosť spočíva na lídrovi tej krajiny. Tak by to bolo aj v každom inom štáte,“ dodal Wallace.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #kauza Skripaľ