Nemci sa Trumpovho vplyvu a migrácie boja viac než teroru a katastrof

Najväčší strach majú Nemci z dopadov politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Obava z toho, čo prezident USA spôsobí, je ešte vyššia ako strach z terorizmu alebo prírodných katastrof. Vyplýva to zo štúdie, ktorú dnes v Berlíne predstavila poisťovaciu spoločnosť R + V Versicherung.

06.09.2018 12:36
Trump Donald USA Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (1)

Tá obavy Nemcov skúmala už po dvadsiaty siedmy krát. Druhý a tretí najčastejší strach obyvateľov spolkovej republiky súvisí s migráciou.

Z toho, že svet bude kvôli Trumpovi nebezpečnejší, má obavu 69 percent Nemcov. Šesťdesiattri percent Nemcov má obavu z toho, že ľudia aj úrady budú preťažení veľkým počtom utečencov. Rovnaké percento ľudí má strach z napätia, ku ktorému môže viesť ďalší príchod cudzincov do krajiny.

Trump sa na čele tradičného rebríčka obáv umiestnil na prvom mieste aj napriek tomu, že sa na dopady jeho politiky výskumníci tento rok pýtali prvýkrát. „Všeobecné nastavenia Nemcov k Trumpovi bolo od začiatku negatívne,“ vysvetľuje jeden z dôvodov jeho umiestnenia politológ Manfred Schmidt. K ďalším podľa neho patrí strach, že svet bude nebezpečnejší, a to kvôli Trumpovmu kritickému postoju k medzinárodným dohodám, voľnému obchodu alebo Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

Aj kvôli nim prezidenta Spojených štátov Nemci vnímajú ako väčšie ohrozenie než napríklad terorizmus (59 percent), politický extrémizmus (57 percent) alebo prírodné katastrofy (56 percent).

Práve strach z terorizmu a politického extrémizmu ešte vlani celému rebríčku dominoval. Pri terorizme ale obava Nemcov klesla zo 71 percent o 12 percentuálnych bodov a v prípade extrémizmu zo 62 percent o päť percentuálnych bodov. V prípade terorizmu ide o najväčší pokles zo všetkých sledovaných kategórií. Tvorcovia štúdie to vysvetľujú tým, že Nemecko vlani ani tento rok nezasiahol žiaden rozsiahly teroristický útok, a tak pocit strachu z neho oslabil.

Na nízkej úrovni sa naďalej pohybujú obavy Nemcov z ekonomických problémov. Každý štvrtý vyjadril obavu zo straty práce, čo je v histórii štúdia najnižšie percento. Len 29 percent občanov má potom obavu z rastu nezamestnanosti, ktorá sa v posledných rokoch pohybuje na veľmi nízkej úrovni.

Vyššie obavy vyjadrujú ženy (v priemere 50 percent pri všetkých 21 otázkach) než muži (43 percent). Rozdiely sa nájdu aj medzi jednotlivými spolkovými krajinami. Najväčší strach dávajú najavo obyvatelia Saska-Anhaltska (63 percent), najmenšie obavy majú ľudia v Berlíne (41 percent).

Štúdia je výsledkom prieskumu verejnej mienky medzi takmer 2400 Nemcami staršími ako 14 rokov. Prieskum sa uskutočnil medzi júnom a júlom tohto roku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Nemecko #Donald Trump