Vzbura v Bielom dome?

V Bielom dome to vrie. Donald Trump sa už druhý deň po sebe z médií dozvedel, že mnohí jeho podriadení ho považujú za neschopného viesť USA a v snahe ochrániť záujmy krajiny a demokratické inštitúcie sa snažia blokovať niektoré jeho nápady.

06.09.2018 14:39 , aktualizované: 21:54
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (86)

„Som súčasťou odporu vnútri Trumpovej administratívy,“ znie titulok článku anonymného autora – vysokopostaveného úradníka, zverejnený na názorovej strane denníka New York Times.

Neznámy autor píše o tom, že v rámci Trumpovej administratívy sa niektorí podobne zmýšľajúci ľudia vedome snažia hatiť časť Trumpovej agendy a obmedziť dosahy jeho najhorších tendencií. Chcú tak postupovať dovtedy, kým bude Trump vo funkcii. Zvažovala sa aj možnosť 25. dodatku ústavy, ktorý komplikovaným spôsobom umožňuje odstavenie prezidenta, ak nie je schopný vykonávať svoje právomoci, ale nechceli vyvolať ústavnú krízu.

Zverejnenie takéhoto článku je v modernej americkej histórii šokom. Môže však naznačovať, že situácia v Bielom dome je už neúnosná. Denník New York Times uviedol, že pre tento nezvyčajný krok sa rozhodol s tým, že je to „jediný spôsob, ako priniesť čitateľom dôležitý pohľad“. Autor článku je podpísaný ako vysokopostavený vládny úradník. Jeho alebo jej identitu pozná len pár ľudí z redakcie.

Samotný Trump na twitteri na to reagoval najskôr jedným slovom: „Velezrada?“ Zverejnenie anonymného príspevku neskôr označil za hanebnosť a zaútočil na denník aj autora. „Ak skutočne tá zbabelá anonymná osoba existuje, The Times ho/ju musí okamžite vydať vláde za účelom národnej bezpečnosti,“ napísal Trump. Hovorkyňa Bieleho domu zas neznámeho autora vyzvala, aby okamžite na svoju funkciu rezignoval a noviny, aby sa prezidentovi ospravedlnili.

V Bielom dome nepochybne nastala honba po neznámom autorovi. O tom, kto ním môže byť, špekulujú aj médiá. Nie je jasné, či ním je zamestnanec Bieleho domu z okruhu Trumpa alebo zástupca nejakého ministerstva, prípadne vládnej agentúry, ktorá sa zaoberá národnou bezpečnosťou. Jedným z prvých, kto sa od článku dištancoval, bol minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Po tom, čo sa špekulovalo o ľuďoch z okolia viceprezidenta, článok odmietol aj viceprezident Mike Pence. Otázkou však tiež je, koľko a ktorí ľudia patria k tým, čo vedú „tichý odpor“ voči Trumpovi.

Neznámy autor nie je sám, čo potvrdzujú aj tento týždeň zverejnené úryvky z novej knihy legendárneho novinára Boba Woodwarda. Ten na základe rozhovorov s nemenovanými zamestnancami Trumpovej administratívy opisuje chaos a nefunkčnosť Bieleho domu. Aj Woodwardova kniha naznačuje zdesenie vládnych predstaviteľov a zamestnancov Bieleho domu z Trumpovej impulzívnosti, ich obavy z vážneho poškodenia ekonomických a bezpečnostných záujmov krajiny a snahu pribrzdiť jeho konanie, prípadne zmierniť dôsledky jeho činov.

Anonymný autor v článku pre New York Times zdôraznil, že nie je ľavičiar, želá si úspech terajšej vlády a chváli to, čo považuje za pokrok, aj keď sa dosiahol „napriek – nie vďaka – Trumpovi“. Korene terajšieho problému sú podľa neho v Trumpovej amorálnosti. Trump má antidemokratické tendencie, sú mu vzdialené princípy slobodného myslenia či obchodu.

„Ukazuje záľubu pre autokratov a diktátorov, ako je ruský prezident Vladimir Putin či severokórejský vodca Kim Čong-un,“ napísal anonym. „Prejavuje málo skutočného uznania k väzbám, ktoré nás viažu k spojencom, rovnako zmýšľajúcim národom,“ dodal. Trump skutočne neprestajne kritizuje spojencov a dostáva sa do konfliktu s partnermi v NATO a EÚ. Naopak, Putinovi na ich spoločnej tlačovej konferencii akoby nemal čo vyčítať. „Plne si uvedomujeme, čo sa deje. Pokúšame sa robiť, čo je správne, aj keď Donald Trump nechce,“ napísal neznámy autor na inom mieste.

Práve na zahraničnej politike a príklade amerických sankcií proti Rusku, zavedených napriek Trumpovmu odporu, ukázal „dvojkoľajnosť“ terajšieho fungovania prezidentského úradu. „V rámci administratívy funguje tichý odpor ľudí, ktorí sa rozhodli postaviť svoju krajinu na prvé miesto,“ uviedol anonym v závere svojho článku.

Článok vyvolal veľké diskusie a špekulácie nielen o autorovi, ale aj o tom, prečo sa rozhodol zostať v anonymite. Otázne sú aj dôsledky, okrem pátrania po jeho autorovi. Podľa bývalého šéfa CIA za čias Trumpovho predchodcu Johna Brennana sa situácia teraz zrejme ešte zhorší. „Neviem ako Trump na toto zareaguje. Zranený lev je veľmi nebezpečné zviera a myslím si, že Donald Trump je zranený,“ povedal pre NBC Brennan, ktorý Trumpa už dávnejšie označil za šarlatána a Trump nedávno rozhodol, že mu odoberie bezpečnostnú previerku.

Prvá dáma označila autora za zbabelca

Prvá dáma USA Melania Trumpová sa postavila na stranu svojho manžela, čo v posledných mesiacoch nie vždy býva zvykom, a ostro kritizovala anonymného autora úvodníku v The New York Times. „Ak je nejaký človek dosť odvážny na to, aby obviňoval ľudí z negatívnych krokov, má aj zodpovednosť za to, aby sa verejne postavil za svoje slová a aby sa obvinení ľudia mohli brániť,“ napísala vo štvrtok Melania.

„Autorovi úvodníku odkazujem: Neochraňuješ túto krajinu, naopak, podkopávaš ju takýmito zbabelými činmi,“ napísala nahnevaná americká prvá dáma.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #anonym #New York Times #Donald Trump