Z mesta na Kryme evakuovali deti pre znečistený vzduch

Rusko evakuovalo z mesta Armjansk na anektovanom polostrove Krym vyše štyritisíc detí pre znečistenie vzduchu škodlivým oxidom siričitým. Ten údajne pochádza z neďalekej titánovej továrne. Miestni obyvatelia, na ktorých sa odvolávajú ruské médiá, tvrdia, že znečistenie trvá od 23. augusta a niektorí sa sťažovali na pomalé konanie úradov. Školákov z mesta odviezli do kúpeľných stredísk na polostrove, pôvodne na dvojtýždňové pobyty, pričom prevoz detí stále pokračuje.

06.09.2018 14:58
debata (7)

Krymský líder Sergej Aksionov uviedol, že továreň Krymský titán, kde sa vyrába v priemysle široko využívaný oxid titaničitý, zastavila prevádzku. Za znečistenie údajne môžu výpary z kyseliny v nádrži továrne. Podľa odborníkov letné horúčavy odparili veľké množstvo kyseliny sírovej vyhodenej v nádrži a z toho sa po Armjansku začal šíriť oxid siričitý. Nádrž pokrýva plochu 42 štvorcových kilometrov a samotná továreň je stará 34 rokov, píše spravodajský portál BBC.

V Armjansku, ktorý sa nachádza neďaleko hranice s Ukrajinou, žije zhruba 22-tisíc ľudí. Tamojší obyvatelia sa pred znečistením chránia rúškami na tvárach. Tých je však údajne nedostatok. Zdravotné strediská v meste tvrdia, že situáciu zvládajú, hoci podľa informácií od miestnych obyvateľov sa zvýšil počet pacientov s chemickými popáleninami a dýchacími problémami. Podľa viacerých správ sú so znečistením na tom horšie obyvatelia dediny Perekop. Obec s okolo 900 obyvateľmi sa nachádza bližšie k továrni. Aksionov trvá na tom, že nejde o mimoriadnu situáciu a „životu a zdraviu obyvateľov nič nehrozí“.

Podľa miestnych obyvateľov znečistenie zanecháva „hrdzavú stopu“. Robotníčka z továrne Valentína Anatoljevna pre ruský denník Kommersant uviedla, že jej ovocné stromy i dom pokryla mastná „hrdza“, čo pripomína starý motorový olej.

Ekologička Margarita Litvinenková za znečistenie viní nedostatok vody na Kryme spôsobený ukrajinským rozhodnutím zastaviť prívod vody zo Severokrymského kanálu napojený na rieku Dneper. Voda z kanála prekrývala nádrž továrne a rozriedila kyselinu. Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že delostrelecké granáty z ruských vojenských cvičení neďaleko továrne poškodili niektoré z tamojších skladovacích nádrží. Toto tvrdenie sa však nepotvrdilo.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Rusko #evakuácia #Krym #znečistenie ovzdušia