Spojenci podporili zistenia Británie o Skripaľovcoch

Francúzsko, Kanada, Nemecko a Spojené štáty uviedli vo štvrtok v spoločnom vyhlásení, že "plne dôverujú" Británii, pokiaľ ide o zistenie, že dvoma hlavnými podozrivými v prípade otrávenia Sergeja a Julije Skripaľovcov novičkom v anglickom Salisbury sú agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU.

06.09.2018 19:08
debata (51)

Lídri týchto krajín v spoločnom vyhlásení zopakovali svoje „rozhorčenie“ nad útokom nervovoparalytickou látkou novičok, ktorej terčom sa v marci stal v Salisbury bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija. Obaja Skripaľovci útok prežili.

Britská premiérka Theresa Mayová v stredu v parlamente povedala, že dvoma hlavnými podozrivými v tomto prípade sú agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Lídri Francúzska, Kanady, Nemecka a Spojených štátov uviedli, že zistenia Británie už boli nezávisle overené, a vyzvali Rusko, aby „plne odhalilo“ svoj program na výrobu uvedenej nervovoparalytickej látky. Uviedli tiež, že útok na Skripaľovcov „takmer s istotou“ odobril niekto s vyšším postavením v ruskej vláde a prisľúbili, že budú spoločne bojovať proti nepriateľským aktivitám zahraničných spravodajských služieb na svojom území.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Novičok #kauza Skripaľ