Americké stíhačky vzlietli naproti ruským bombardérom

Americké stíhačky vzlietli v sobotu zo svojej základne na Aljaške k dvom ruským bombardérom Tu-95, ktoré sa ocitli v blízkosti vzdušného priestoru Spojených štátov. O incidente s oneskorením informovalo Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany (NORAD). Podľa agentúry Interfax to dnes potvrdilo tiež ruské ministerstvo obrany.

07.09.2018 11:07
Stíhačky F-16 Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (130)

Hovorca NORAD Michael Kuchárok povedal, že ruské bombardéry schopné niesť jadrové zbrane boli zachytené dvoma americkými stíhačkami F-22 v blízkosti Aleutov. Väčšina tohto súostrovia, s výnimkou Komandorských ostrovov, patrí USA.

Podľa hovorcu NORAD sa ruské strategické bombardéry ocitli v identifikačnom pásme americkej protivzdušnej obrany južne od Aleutov. „Bombardéry boli zachytené a monitorované, kým neopustili identifikačné pásmo,“ dodal Kuchárok s tým, že ruské lietadlá ani v jedinom okamihu neprenikli do amerického či kanadského vzdušného priestoru.

Incident dnes potvrdilo aj ruské ministerstvo obrany. „Ruské lietadlá vykonávali plánované prelety nad neutrálnymi vodami Severného ľadového oceánu a Beringovým a Ochotským morom. V časti preletu je sprevádzali americké stíhačky,“ uviedlo ministerstvo.

Incident prichádza v čase, keď Rusko na Ďalekom východe pripravuje rozsiahle vojenské cvičenie s názvom Východ 2018 (Vostok 2018), ktorého sa zúčastní zhruba 300 000 vojakov a viac ako 1000 kusov vojenskej techniky. Manévre sa majú konať od 11. do 15. septembra.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Aljaška #stíhačky #bombardéry