Népszava: Orbán bude mať v Európskom parlamente iba obmedzenú možnosť prejavu

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa 11. septembra osobne zúčastní na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, aby v rozprave k správe o situácii v Maďarsku obhajoval postoje svojej krajiny. Premiér však bude mať na rozdiel od doterajšej praxe možnosť iba jedného sedemminútového prejavu, napísal v piatok ľavicový denník Népszava.

07.09.2018 11:56
Viktor Orbán, Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (30)

Rozhodla o tom vo štvrtok Konferencia predsedov zložená z predsedu EP a predsedov jednotlivých politických skupín. Népszava podotýka, že prejavy premiérov doteraz neboli nijako obmedzované, pričom mohli hovoriť na začiatku i na konci diskusie poslancov.

Podľa denníka sa európski ľudovci pokúsili odložiť hlasovanie o správe o Maďarsku na neskôr, to sa však nepodarilo. Orbán bude môcť vystúpiť s prejavom pred hlasovaním o správe EP, ktorá ostro kritizuje Maďarsko pre nedostatky vo fungovaní právneho štátu.

O správe, ktorú schválil Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) Európskeho parlamentu 25. júna, majú poslanci EP hlasovať 12. septembra.

Podľa prijatého dokumentu existuje v krajine jednoznačné nebezpečenstvo vážneho porušovania základných európskych hodnôt, preto je opodstatnené otvoriť proti Maďarsku konanie podľa článku č. 7 Zmluvy o EÚ pre vážne porušovanie princípov právneho štátu.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Orbán #Štrasburg #Európsky parlament