VIDEO: Tesne pred kolapsom mosta v Janove bola v pylóne veľká trhlina

Talianska prokuratúra zverejnila video, ktoré zachytáva obrovskú prasklinu na deviatom pylóne janovského mosta, ktorý sa krátko potom zrútil.

07.09.2018 15:35 , aktualizované: 22:10
debata (27)

Medzi 20 osobami, ktoré prokuratúra vyšetruje, figurujú popri ôsmich ľuďoch z vedenia prevádzkovateľa mosta aj zamestnanci ministerstva dopravy a štátnej správy. Informoval o tom denník La Repubblica. Zhruba 200-metrová časť Morandiho mosta sa zrútila 14. augusta, pri nešťastí zomrelo 43 ľudí.

Video natočil motorista, ktorý po moste prešiel sedem minút pred jeho zrútením. Hoci je možné, že trhlina na pylóne už bola dlhý čas pred zrútením stavby, vyšetrovatelia chcú zistiť, či nepreukazuje, že sa stav konštrukcie zhoršil v predchádzajúcich mesiacoch.

Nákladné auto na diaľničnom moste Morandi pred...
Autá na diaľničnom moste Morandi pred časťou,...
+26Hasičská helikoptéra prelietava nad troskami...

Zo spoločnosti Autostrade per l'Italia, ktorá most prevádzkuje, zoznam prokuratúry uvádza napríklad výkonného riaditeľa Giovanniho Castellucciho, prevádzkového riaditeľa Paola Bertiho, manažéra oblasti Janova a jeho dvoch podriadených, manažéra zodpovedného za údržbu a jeho predchodcu či manažéra, do ktorého gescie spadajú mosty a tunely.

Pol miliardy eur

Výkonný riaditeľ Castellucci sa v auguste za nešťastie neospravedlnil s tým, že spoločnosť si počká na záver vyšetrovania. Ospravedlnenie by sa podľa neho rovnalo priznaniu viny.

Spoločnosť však vyčlenila 500 miliónov eur na pomoc Janovu; má sa z nich financovať stavba nového mosta, odškodnenie rodín obetí a ľudí, ktorí museli opustiť domy pod mostom.

Dozorná jednotka rezortu

Prokuratúra vyšetruje tiež troch členov vedenia dozornej jednotky, ktorú zriadilo ministerstvo dopravy v roku 2012 a zverilo jej okrem iného dohľad nad zmluvnými partnermi.

Na zozname ďalej figurujú štyria inžinieri, ktorí ministerstvo dopravy zastupujú v orgánoch miestnej správy. Posledné štyri osoby zo zoznamu sú ľudia, ktorí vo vzťahu k údržbe mosta nemali takú veľkú zodpovednosť ako ostatní vyšetrovaní.

Nový most bude jednoduchý, ale nie všedný

Taliansky architekt Renzo Piano podpísal zmluvu na naprojektovanie nového mosta v milovanom rodnom meste Janov a v piatok predstavil svoje plány.

Taliansky architekt Renzo Piano. Foto: TASR/AP, Simone Arveda
Taliansko Janov most zrútený architekt Renzo Piano Taliansky architekt Renzo Piano.

Piano spolu s mestskými a regionálnymi predstaviteľmi v piatok predstavil plány na most, ktorý podľa jeho slov bude pravdepodobne skonštruovaný z ocele a postavený tak, aby vydržal 1000 rokov.

„Bude jednoduchý, pevný… ale nie všedný,“ vyhlásil architekt o moste.

Najvyšší predstaviteľ severozápadného talianskeho regiónu Ligúria Giovanni Toti vyjadril nádej, že most otvoria do novembra 2019. Dodal, že čaty stavbárov musia pracovať rýchlo, ale bezpečne, aby Janovu znova dali most, ktorý bude zvečňovať bolesť spôsobenú katastrofou, zjednocovať v súčasnosti názorovo rozdelené mesto a „ponúkať výhľad do veľkej budúcnosti“.

Zmenšený model sa pri prezentácii rozbil

Projekt nového mosta v Janove od slávneho talianskeho architekta Renza Piana predstavili v piatok verejnosti, ale jeho zmenšený model sa krátko po odhalení rozbil. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Piano spolu s mestskými a regionálnymi predstaviteľmi predstavil plány na most aj v prítomnosti šéfov diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia a lodeníc Fincantieri ovládaných štátom.

Na konci tlačovej konferencie sa plastový model mosta rozbil, keď ho nešťastnou náhodou zhodil zo stola výkonný šéf diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia, Giovanni Castellucci.

Starosta Janova Marco Bucci si prvý urobil žarty zo situácie, aby ju odľahčil, čo zachytilo video zverejnené na webovej stránke Lettera43. „Len nezačínajme takto, prosím,“ povedal.

Castellucci sa obrátil k architektovi a povedal: „Prepáčte.“ Piano ho uistil, že „to prináša šťastie“ a „stáva sa to aj jemu“.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #janov #zrútenie mosta v Janove