Protiimigračná demonštrácia v Chemnitzi prilákala 2 300 ľudí, zvítazila ale kultúra

Zhruba 2 300 účastníkov prilákala podľa polície ďalšia z radu demonštrácií, ktorá sa konala vo východonemeckom meste Chemnitz.

07.09.2018 22:03
Nemecko Chemnitz muž zabitie protesty Foto: ,
Policajti sledujú ľudí počas demonštrácie v nemeckom meste Chemnitz po tom, ako niekoľko nacionalistických skupín vyzvalo na pochody v rámci protestu proti zabitiu nemeckého občana spred dvoch týždňov.
debata (8)

Organizátorom bolo protiimigračné hnutie Pre Chemnitz, napísala agentúra DPA. Na protidemonštrácii usporiadanú spolkom Chemnitz bez nacistov dorazilo asi 1 000 osôb. Denník Die Welt informoval, že na okraj jednej z augustových demonštrácií bola v Chemnitzi napadnutá i židovská reštaurácia.

Piatkové akcie sa podľa úradov obišli „takmer“ bez problémov. Polícia zaznamenala len šesť prípadov porušenia zákona o zhromažďovaní. Napriek tomu na protesty dohliadalo značné množstvo policajtov. Miestne saské jednotky posilnili kolegovia z ďalších šiestich spolkových krajín.

Účastníci protestu zvolaného hnutím Pre Chemnitz požadovali „bezpečnosť pre Chemnitz“. Na záver usporiadatelia oznámili, že sa akcia na rovnakom mieste bude konať aj budúci piatok. Na protidemonštrácii sa okrem iného ozvalo, že „na nacistickú propagandu neexistuje právo“.

Zvíťazil Beethoven

Najväčší počet účastníkov nakoniec podľa DPA prišiel na akciu, ktorú usporiadali miestne kultúrne inštitúcie v snahe vyjadriť odpor ku xenofóbii, štvaniu a násiliu. Zhruba 5 000 ľudí si pod holým nebom vypočulo Beethovenovu 9. symfóniu.

V meste Chemnitz neďaleko českých hraníc sa od konca augusta demonštruje v reakcii na smrť tridsaťpäťročného Nemca, z ktorej je podozrivá trojica prisťahovalcov zo Sýrie a Iraku. Po tomto násilnom čine Chemnitzom prešiel rad demonštrácií, ktorých sa zúčastnili aj pravicoví radikáli. Niektorí z nich napádali prisťahovalcov, médiá i policajtov.

Spomienky na nacizmus

Denník Die Welt dnes informoval, že 27. augusta, kedy sa v Chemnitzi konali demonštrácie, zaútočila skupina asi desiatich maskovaných ľudí na kóšer reštauráciu Schalom. Útočníci vykrikovali antisemitské urážky ako „Vypadni z Nemecka, ty židovská sviňa“ a hádzali na podnik kamene, fľaše aj oceľové tyče. Okrem toho, že poškodili okno a fasádu, utrpel majiteľ reštaurácie Uwe Dziuballa, ktorý podľa denníka Die Welt pochádza zo starej židovskej rodiny usadenej v Chemnitzi, zranenia na ramene. Útok podľa Dziuballu trval asi desať minút, ktoré mu však pripadali „ako hodina“.

Polícia útok na židovský podnik potvrdila. V súčasnosti sa čin podľa hovorcu saského ministerstva vnútra vyšetruje ako „politicky motivovaný čin s antisemitským podtextom“.

Ak sa informácie o útoku a jeho priebehu potvrdia, pôjde podľa poverenca spolkovej vlády pre boj proti antisemitizmu Felixa Kleina o nový stupeň antisemitizmu v Nemecku. „Vyvoláva to tie najhoršie spomienky na tridsiate roky,“ uviedol Klein s odkazom na dobu, kedy boli v Nemecku pri moci nacisti.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #antisemitizmus #demonštrácia #migranti #Chemnitz