Obama varuje pred vákuom v demokracii, Trumpa označil za 'symptóm'

Bývalý prezident USA Barack Obama predniesol svoj prvý prejav na podporu Demokratickej strany pred novembrovými voľbami do Kongresu. Ako informovala agentúra DPA, jeho prejav obsahoval ostrú kritiku na adresu republikánov.

07.09.2018 22:42
obama Foto: ,
Barack Obama v prejave pred študentmi Illinoiskej univerzity.
debata (6)

V prejave pred študentmi Illinoiskej univerzity Obama uviedol, že Republikánska strana sa zmenila a v priebehu niekoľkých desaťročí dospela k rozčleneniu, pocitom krivdy a paranoji. Uviedol však, že tieto zmeny sa nezačali príchodom Donalda Trumpa. „On je symptómom, nie príčinou. On len ťaží z pocitov, ktoré politici rozdúchavajú už roky,“ dodal.

Obama komentoval aj udalosti posledných dní, ktoré poznamenalo zverejnenie výňatkov z knihy novinára Boba Woodwarda a úvodník anonymného autora – zrejme úradníka administratívy USA – zverejnený v denníku The New York Times. Z oboch textov vyplýva, že časť ľudí zamestnaných v Bielom dome sa usiluje vyvíjať „tichý odpor v rámci Trumpovej administratívy“ a ochrániť tak krajinu pred najhoršími prezidentovými sklonmi.

Hrozbou nie je Trump, ale nezáujem

Obama v súvislosti s týmto tvrdením upozornil, že „demokracia takto nemá fungovať. Títo ľudia neboli zvolení. Oni nenesú zodpovednosť“. „Nerobia nám žiadnu službu, keď podporujú 90 percent toho, čo vychádza z Bieleho domu, a keď hovoria: Nerobte si starosti, zariadime, aby sa zvyšných desať percent nestalo realitou.“

Bývalý prezident USA vo svojom príhovore ďalej uviedol, že vníma aktivizáciu občanov v celej krajine. V súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do Kongresu Obama vyzval všetkých demokratov, aby prišli voliť. „Napokon, najväčšou hrozbou, ktorá visí nad našou demokraciou, nie je Trump (…), ale nezáujem, cynizmus,“ uviedol Obama. Dodal, že „cynizmus primal príliš veľa ľudí, aby sa obrátili k politike chrbtom a zostali v deň volieb doma“.

Trump pri prejave zaspal

„Keď je v našej demokracii vákuum, keď nevolíme, keď považujeme naše základné práva a slobody za samozrejmosť, potom (toto) prázdno vyplnia iné hlasy: politika strachu a odporu a vytvárania bariér,“ upozornil.

Obama apeloval na študentov, aby tiež prišli voliť, pretože „od toho (účasti vo voľbách) závisí naša demokracia“. Blížiace sa voľby označil za „najdôležitejšie“ počas svojho života. „Viem, že som to už hovoril, ale tentoraz je to pravda,“ dodal Obama v emotívnom prejave, ktorý vyvolával búrlivý potlesk.

Obama má v úmysle zapojiť sa do predvolebnej kampane Demokratickej strany a podporiť jej kandidátov – v sobotu bude agitovať v americkom štáte Kalifornia a na budúci štvrtok v Ohiu.

Trump na Obamov prejav pred študentmi v štáte Illinois reagoval ironicky a vyhlásil, že pri jeho sledovaní zaspal.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Donald Trump