Demonštranti v irackej Basre podpálili iránsky konzulát, Teherán protestuje

Demonštranti v juhoirackej Basre v piatok zaútočili na iránsky konzulát a podpálili časť komplexu jeho budov. Iránska vláda tento incident ostro odsúdila.

07.09.2018 23:00
basra, irak Foto: ,
Demonštranti v Basre zaútočili na iránsky konzulát a podpálili časť komplexu jeho budov.
debata (3)

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí v tejto súvislosti uviedol, že Teherán očakáva „okamžité zatknutie a potrestanie páchateľov“ útoku. Pripomenul tiež, že iracká vláda má povinnosť zaručiť bezpečnosť diplomatických misií na svojom území.

Podľa iránskeho hovorcu bol piatkový útok na konzulát vopred naplánovaný s cieľom poškodiť priateľské vzťahy medzi Iránom a Irakom.

Hovorca dodal, že budova konzulátu bola pri útoku vážne poškodená, ale žiaden z diplomatov či civilných zamestnancov nebol zranený.

Basra, ktorá je metropolou dlho zanedbávaného južného Iraku, kde žijú prevažne príslušníci irackej šiitskej moslimskej komunity, zažíva v týchto dňoch zažíva doposiaľ najhoršiu fázu v niekoľko mesiacov trvajúcich nepokojoch. Ľudí tam vyhnali do ulíc výpadky elektrickej energie, ku ktorým dochádzalo v lete počas mimoriadnych horúčav, ako aj nedostatok pracovných miest a vládnych služieb či zakorenená korupcia.

Krajina je bez fungujúcej vlády

Situáciou v Basre sa v sobotu budú zaoberať aj poslanci irackého parlamentu. Násilnosti, do ktorých nepokoje v Basre prerástli, si tento týždeň vyžiadali osem obetí na životoch a desiatky zranených z radov demonštrantov i príslušníkov bezpečnostných zložiek.

K sociálnym protestom na juhu Iraku dochádza v čase, keď je krajina bez fungujúcej vlády. Súperiacim blokom v parlamente sa totiž zatiaľ nepodarilo dospieť k dohode o jej vytvorení. Jablkom sváru je sila jednotlivých politických blokov v parlamente. Dve proti sebe stojace zoskupenia totiž zhodne tvrdia, že v ňom disponujú väčšinou.

Jedným z nich je blok pod vedením vplyvného šiitského duchovného Muktadu Sadra a úradujúceho premiéra Hajdara Abádího združujúci 16 subjektov, druhým konkurenčná koalícia pod vedením exministra dopravy Hádího Ámirího a zoskupenie okolo expremiéra Núrího Málikího.

Ustanovujúca schôdza irackého parlamentu sa konala tento pondelok. Poslancom na nej mali zvoliť nového predsedu parlamentu, čo sa im však nepodarilo v dôsledku bojkotu viacerých politických subjektov. Ďalší pokus o voľby šéfa parlamentu bude 15. septembra.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Irán #Basra