Súd uložil bývalému členovi Trumpovho tímu 14 dní väzenia

Súd uložil bývalému členovi volebného štábu súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa právnikovi Georgeovi Papadopoulosovi trest štrnástich dní väzenia za klamstvo pri vyšetrovaní ruského zasahovania do volieb.

07.09.2018 23:08 , aktualizované: 23:17
Papadopoulos Foto: ,
George Papadopoulos prichádza na súdne pojednávanie vo Washingtone.
debata (24)

Papadopoulos je prvým z bývalých Trumpových poradcov, ktorý pristúpil na spoluprácu s tímom zvláštneho vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý sa zaoberá kauzou údajného ruského vplyvu na voľby.

V októbri minulého roka sa priznal, že klamal agentom FBI o stretnutí s maltským profesorom, ktorý mu oznámil, že Rusi majú kompromitujúce materiály o Trumpovej súperke Hillary Clintonovej.

S agentmi FBI poradca pre zahraničnú politiku hovoril v januári 2017 a povedal im vtedy, že sa o kompromitujúcom materiáli dozvedel ešte pred tým, než sa zapojil do kampane. Vyšetrovatelia ale zistili, že tak urobil už ako spolupracovník budúceho prezidenta.

Žiadali polročné väzenie

Vzhľadom k dohode o svojej vine žiadal Papadopoulos podmienečný trest, ale žalobcovia s tým nesúhlasili a požadovali polročné väzenie. Podľa nich poradca klamal ešte po uzavretí dohody o spolupráci. Klamstvom navyše zabránil FBI vypočuť Mifsuda pred jeho odchodom z USA vo februári 2017.

Papadopoulosov právnik Thomas Breen pri dnešnom rokovaní povedal, že vyšetrovanie ruského vplyvu na americké voľby najviac poškodil Trump, keď spustil kampaň o „lživom spravodajstvo“ a keď vyšetrovanie FBI označil za hon na čarodejnice. Papadopoulos povedal, že keď agentom krátko po Trumpovej minuloročnej inaugurácii klamal, bol „mladý, ambiciózny a chcel krajine slúžiť na najvyššej úrovni“.

Papadopoulos je považovaný za ústrednú postavu vyšetrovanie vplyvu Ruska na americké prezidentské voľby v roku 2016 – bol prvým, kto pristúpil na spoluprácu a je prvým, kto si vypočul rozsudok.

Na spoluprácu s vyšetrovateľmi pred časom pristúpil napríklad aj bývalý Trumpov osobný právnik Michael Cohen. Niekdajšieho šéfa Trumpovho volebného štábu Paula Manaforta v auguste porota uznala vinným v desiatich z 18 bodov obžaloby z defraudácie a daňových podvodov. Jeho prípad však nesúvisí s prezidentskou kampaňou a Manafort svoju vinu popiera.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #zasahovanie do volieb #George Papadopoulos