Vietnam si v Rusku objednal zbrane za viac ako miliardu dolárov

V rámci posilňovania svojej obrannej kapacity zadal Vietnam Rusku objednávky na zbrane a vojenský servis v hodnote cez jednu miliardu dolárov. S odvolaním sa na šéfa ruskej Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu Dmitrija Šugajeva to uviedla agentúra TASS.

08.09.2018 10:33
debata (57)

Informácia bola zverejnená počas návštevy generálneho tajomníka Nguyen Phu Trong v Rusku. Detaily kontraktu neboli uvedené.

Vietnam a Rusko udržujú po desaťročia tesné vzťahy. Rusko je najväčším dodávateľom zbraní Vietnamu a ruské spoločnosti sú zapojené do niekoľkých vietnamských energetických projektov.

V poslednom desaťročí si už Hanoj ​​objednal od Ruska šesť najmodernejších ponoriek triedy Varšavjanka (v kóde NATO Kilo), niekoľko vojnových lodí, 12 viacúčelových bojových lietadiel Suchoj Su-30MK2 a ďalšie zbrojné vybavenie.

Vietnam sa v posledných rokoch stal jedným z najaktívnejších dovozcov zbraní na svete. Deje sa tak na pozadí rastúceho napätia medzi Vietnamom a Čínou v spore o Spratlyho a Paracelské ostrovy v Juhočínskom mori. Obe krajiny si na tieto územia robia nároky, niekoľko ďalších ázijských krajín si nárokuje časť Spratlyho ostrovov.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zbrane #Vietnam