Fiasko. Hnutie húsíov neprišlo na jemenské mierové rozhovory v Ženeve

Pokus o uskutočnenie mierových rozhovorov medzi znepriatelenými stranami v Jemene na pôde OSN v Ženeve sa nepodaril, pretože delegácia šiitského vzbúreneckého hnutia húsíov sa ani po troch dňoch čakania nedostavila, v sobotu informovala agentúra Reuters. Vyslanec OSN sa však zaviazal pokračovať v diplomatických krokoch.

09.09.2018 08:46
Jemenský konflikt, tank Foto:
Bojovníci jedného z kmeňov verného jemenskej vláde pózujú pred tankom v oblasti Al-Fazá neďaleko prístavu Hudajdá.
debata (7)

OSN obnovuje úsilie o ukončenie vojny v Jemene v rámci mierového plánu, ktorý vyzýva húsíov – šiitských povstalcov podporovaných Iránom – a medzinárodne uznávanú vládu podporovanú Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi, aby pracovali na mierovej dohode.

Podľa osobitného vyslanca OSN pre Jemen Martina Griffithsa fakt, že predstavitelia povstaleckého šiitského hnutia húsíov, neprišli do Ženevy na prvé rozhovory počas troch rokov, neznamená, že mierový proces uviazol na mŕtvom bode.

Griffiths, ktorý viedol trojdňové rozhovory s delegáciou jemenskej vlády, povedal, že v najbližších dňoch sa stretne s vedením húsíov v jemenskom hlavnom meste Saná a v hlavnom meste Ománu Maskat.

Vodca húsíov Abdul Malik al-Húsí, ktorého jednotky majú pod kontrolou väčšinu severu krajiny a hlavné mesto Saná, obvinil saudskoarabskú koalíciu, že zabránila jeho hnutiu vycestovať na mierové rozhovory.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Jemen #Saudská Arábia #húsíovia