V Paríži útočil Afganec, pobodal sedem ľudí

Páchateľom útoku nožom, ku ktorému došlo v nedeľu večer v Paríži, je plnoletý muž afganského pôvodu. Informoval o tom v pondelok na svojom webe denník Le Parisien s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

10.09.2018 02:38 , aktualizované: 09:27
Francúzsko Paríž útok zranení Foto: ,
Policajti hliadkujú na mieste útoku nožom v Paríži.
debata (54)

Pri tomto útoku bolo zranených sedem osôb. Stav štyroch z nich je vážny. Medzi zranenými sú aj dvaja britskí občania, čo v pondelok potvrdilo aj britské ministerstvo zahraničných vecí.

Útok sa odohral v nedeľu okolo 22.45 h SELČ v 19. parížskom obvode. Muž ozbrojený nožom a železnou tyčou najskôr zaútočil na troch ľudí v blízkosti kina MK2.

Jeho útoku sa snažili zabrániť muži, ktorí v blízkom parku hrali petang, keď smerom k útočníkovi hodili jednu z gulí. Tá ho síce zasiahla do hlavy, ale nezastavila v jeho konaní. Útočník z miesta tohto činu ušiel, ale potom ešte na inej ulici tej istej štvrte zaútočili nožom na dvoch anglických turistov.

O terorizme nehovoria

Páchateľa napokon zadržala zásahová jednotka BAC. Prípadom sa začala zaoberať prokuratúra. Podľa jej zdrojov zatiaľ nič nenasvedčuje, že by šlo o teroristický čin. Justičné zdroje uviedli, že muž útočil na náhodných okoloidúcich.

Vo Francúzsku v uplynulých mesiacoch došlo k viacerým podobným útokom: naposledy sa tak stalo 23. augusta v meste Trappes ležiacom západne od Paríža. Pri tomto útoku zomreli dvaja ľudia a jeden bol vážne zranený. Polícia útočníka zlikvidovala. Neskôr sa zistilo, že bol na zozname osôb, ktoré predstavujú hrozbu pre bezpečnosť krajiny.

V polovici mája sa útok nožom odohral aj v 2. parížskom obvode, pričom páchateľ – francúzsky občan čečenského pôvodu – zabil jednu osobu a ďalšie štyri zranil. Polícia útočníka zneškodnila na mieste činu. Zabitý páchateľ bol tiež na zozname osôb podozrivých z islamského radikalizmu.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #útok nožom