Nová teória Kremľa: Zacharčenka zavraždili islamisti, ktorým pomáha Kyjev

Moskva zosilnela útoky proti ukrajinskému vedeniu v súvislosti s atentátom na bývalého šéfa donbaských separatistov Alexandra Zacharčenka, ktorý koncom augusta zahynul pri atentáte v Donecku.

10.09.2018 10:44
debata (100)

Agentúra TASS s odvolaním sa na ruské tajné služby obvinila Kyjev zo spolupráce s Islamským štátom pri organizovaní teroristických útokov na území, ktoré kontrolujú proruskí separatisti.

Zacharčenko zahynul pred desiatimi dňami pri explózii v jednej z doneckých reštaurácií. Pri útoku zomrel aj jeden z jeho ochrancov a niekoľko ďalších ľudí utrpelo zranenia. Separatisti z atentátu obvinili ukrajinských záškodníkov, Kyjev ho pripisuje vybavovanie si účtov medzi povstalcami, prípadne snahe Ruska zbaviť sa nepohodlných osôb na čele „ľudových republík“.

Agentúra TASS s odvolaním sa na ruskú kontrarozviedku FSB oznámila, že na západe Ruska bol v nedeľu zatknutý istý Madžíd Magomedov zo severokaukazského Dagestanu, ktorý je vraj bojovníkom Islamského štátu.

Na pokyn ukrajinskej tajnej služby SBU a ultrapravicových radikálov z Pravého sektora údajne pripravoval vraždu ďalšieho z vedúcich politikov nikým neuznanej Doneckej ľudovej republiky.

„Ukrajinské tajné služby verbujú členov Islamského štátu k likvidácii povstaleckých vodcov ľudových republík,“ uviedla vo vyhlásení FSB. Kyjev vraj teroristom dodáva zbrane, zabezpečuje im bezpečnosť a poskytuje finančné prostriedky.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Donbas #Alexander Zacharčenko