Slovinský sudca pustil radikála obvineného z pokusu o prevrat

Vodca slovinskej krajnej pravice Andrej Šiško, zadržaný minulý týždeň pre podozrenie z podnecovania k štátnemu prevratu, je opäť na slobode. Jeho prepustenie z väzby v pondelok podľa agentúry STA nariadil vyšetrujúci sudca.

10.09.2018 11:11
Slovinsko, zadržanie, zatknutie, andrej šiško Foto:
Slovinskí policajti a nacionalistický politik Andrej Šiško (v červenej šiltovke).
debata (3)

V sobotu prvého septembrového týždňa sa pri Maribore konalo zhromaždenie takzvanej „dobrovoľnej ozbrojenej skupiny slobodných ľudí krajiny Štajersko“. Zúčastnilo sa ho okolo šesť desiatok ľudí v maskáčoch a niektorí z nich mali v rukách i zbrane.

Zábery z tohto podujatia sa vzápätí objavili na internete a vyvolali vlnu negatívnych reakcií vo verejnosti aj v politických kruhoch. Účastníci diskusií poukazovali na neprípustnosť existencie takejto ozbrojenej polovojenskej skupiny v Slovinsku. Zároveň zazneli dôrazné výzvy, aby zasiahli orgány činné v trestnom konaní.

Vo štvrtok náčelník Mariborskej polície Robert Munda oznámil, že v súvislosti s touto udalosťou boli zadržaní dvaja podozriví. Jedným z nich bol práve Šiško. Zo záznamov z uvedenej akcie, ktoré sa šírili na sociálnych sieťach, bolo podľa Mundu zrejmé, že hlavný podozrivý vyzýval účastníkov na zvrhnutie najvyšších predstaviteľov štátu. Na základe toho kriminalisti nadobudli presvedčenie, že bola naplnená skutková podstata trestného činu vyzývania k násilnej zmene ústavného poriadku.

Vyšetrujúci sudca, pred ktorým v pondelok Šiško stál, ale ich názor nezdieľal. Po výsluchu, ktorý trval päť hodín, nevyhovel návrhu prokurátora na uvalenie väzby kvôli nebezpečenstvu, že obvinený bude pokračovať v trestnej činnosti, a pravicového extrémistu pustil na slobodu. Prokuratúra podľa mienky sudcu dostatočne nepodložila podozrenie zo spáchania trestného činu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #krajná pravica #pokus o prevrat #prepustenie na slobodu