Hurikán Florence stále silnie, Amerika sa pripravuje na najhoršie

Úrady nariadili masové evakuácie obyvateľstva v niektorých oblastiach na východnom pobreží USA, keďže región sa pripravuje na príchod mimoriadne ničivého hurikánu Florence. Ten medzičasom zosilnel na hurikán štvrtej kategórie, ktorý môže sprevádzať vietor až s rýchlosťou 220 kilometrov za hodinu.

10.09.2018 12:39 , aktualizované: 11.09.2018 08:36
hurikán, florence Foto: ,
Hurikán Florence pri pohľade z ISS.
debata (1)

V utorok o tom informovalo americké Národné hurikánové centrum (NHC) so sídlom v Miami.

Florence bude podľa očakávania v utorok ďalej silnieť a pevninu, buď v Severnej alebo Južnej Karolíne, zasiahne vo štvrtok. Avšak vplyvy prírodného živlu sa začnú prejavovať už v stredu, oznámilo NHC.

Udrie silou, akú obe Karolíny nezažili vyše 60 rokov

Od začatia spoľahlivého zaznamenávania hurikánov pred vyše 150 rokmi zasiahol Severnú Karolínu len jeden hurikán štvrtej kategórie: Hazel v roku 1954 a sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 209 kilometrov za hodinu.

Naposledy, čo táto oblasť zažila hurikán podobný búrke Florence, vládol v Bielom dome Dwight D. Eisenhower a Marilyn Monroe s Joeom DiMaggiom boli novomanželmi.

Florence môže byť najhorším hurikánom, aký zasiahol obe Karolíny za posledných vyše 60 rokov.

Národné stredisko pre hurikány (NHC) na floridskom Miami v pondelok uviedlo, že monštruózny hurikán stále silnie a v utorok sa už môže priblížiť piatej kategórii. To znamená, že môže spôsobiť katastrofické ško­dy.

Maryland vyhlásil núdzový stav

Guvernér amerického štátu Maryland vyhlásil núdzový stav v súvislosti so záplavami v dôsledku hurikánu Florence. Larry Hogan tak urobil v pondelok na tlačovej konferencii s tým, že stále existuje neistota, akým smerom sa bude hurikán presúvať, no štátne úrady sú pripravené na „historické, katastrofické a život ohrozujúce záplavy v Marylande“.

Vyjadril sa tiež, že vyhlásenie núdzového stavu je krok, ako sa uistiť, že všetky záchranné zložky budú v prípade potreby pripravené zasiahnuť. Podľa guvernéra sú najviac ohrozené pobrežné a nízko položené oblasti. Stav núdze pritom v pondelok vyhlásil aj starosta mesta Richmond v štáte Virginia.

Guvernér Južnej Karolíny Henry McMaster nariadil povinnú evakuáciu celého pobrežia štátu a jej začiatok je stanovený na utorok. Príkaz sa podľa jeho slov bude týkať približne milióna ľudí.

Obyvateľom niektorých častí Severnej Karolíny a Virgínie takisto dali príkaz, aby sa presunuli na bezpečnejšie miesta.

Guvernér Severnej Karolíny Roy Cooper vyzval takisto obyvateľov, aby si stiahli aplikáciu Ready NC alebo sledovali Krízový štáb Severnej Karolíny na Facebooku a Twitteri, kde nájdu aktualizované správy o počasí a kde sa ľudia dozvedia, ako sa pripraviť na hurikán. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Trump: Buďte pripravení, opatrní a v BEZPEČÍ!

Odborníci z NHC varovali, že vlnobitie bude životu nebezpečné, ľudí bude ohrozovať aj výnimočnej hustý, prudký lejak a záplavy.

Americký prezident Donald Trump na Twitteri napísal, že guvernéri štátov a Federálna agentúra pre mimoriadne situácie (FEMA) ho o situácii informovali, a vyzval obyvateľov, aby „boli pripravení, opatrní a v BEZPEČÍ!“

Florence je šiesty hurikán súčasnej sezóny a prichádza pred hurikánmi Isaac a Helene, ktoré sa sformovali nad Atlantickým oceánom, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Znepokojenie z Isaaca

Po správach o hurikáne Florence, v pondelok Američanov znepokojil ďalší hurikán Isaac, ktorý podľa meteorológov naberá silu v centrálnej časti Atlantiku a mieri na západ. Počas najbližších 36 hodín sa má rýchlosť jeho presunu podstatne zvýšiť.

Isaac sa stal piatym hurikánom, ktorý v tohtoročnej sezóne dostal meno. V stredu večer alebo vo štvrtok sa má prehnať nad karibskou oblasťou. Rýchlosť vetra sa v ňom zatiaľ pohybuje okolo 120 kilometrov za hodinu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #hurikán #Karibik