Komisárka OSN vysiela do Rakúska a Talianska misie kvôli migrantom

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyslala do Rakúska a Talianska špeciálne tímy, ktoré budú skúmať situáciu migrantov v týchto krajinách. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters. Bacheletová kritizovala tiež USA, kde sa k rodičom podľa nej stále nevrátilo 500 detí odobratých migrantom po prekročení hranice s Mexikom. Terčom kritiky novej komisárky sa stala aj Čína, Barma či Saudská Arábia.

10.09.2018 15:05
Michelle Bacheletová Foto: ,
Vvysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová počas prejavu na otvorení zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve.
debata (9)

Bývalá čilská prezidentka Bacheletová oznámila vyslanie svojich spolupracovníkov do Rakúska a Talianska vo svojom prvom príhovore k Rade OSN pre ľudské práva vo funkcii, v ktorej na začiatku septembra nahradila Zajda Raada Husajna. V Ríme i Taliansku sú teraz súčasťou vlády protiimigračné strany – Liga vicepremiéra Mattea Salviniho a Slobodná strana Rakúska vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho.

Zdesenie čilská exprezidentka vyjadrila nad „šokujúcimi výbuchmi násilia proti migrantom“ v Nemecku, ale aj nad správami o útokoch na afrických imigrantov a Rómov v Taliansku.

Bacheletová vyzvala Európu na zmenu migračnej politiky

Európu Bacheletová vyzvala, aby zmenila svoju migračnú politiku. „Je v záujme všetkých štátov mať migračnú politiku, ktorá sa riadi realitou a nie panikou,“ uviedla bývalá čilská prezidentka, ktorá sama musela v mladosti svoju vlasť ovládanú generálom Augustom Pinochetom z politických dôvodov opustiť a azyl našla vo vtedajšej Nemeckej demokratickej republike.

Nová, ľudská migračná politika podľa nej musí obsahovať okrem iného možnosť bezpečnej dopravy do Európy, namiesto toho, aby boli migranti nútení riskovať svoj život vo vratkých člnoch na mori. Stavať múry, vyvolávať strach a odopierať utečencom ich základné práva nie je dlhodobým riešením, uviedla Bacheletová. „To vytvára len nenávisť, núdzu, utrpenie a chaos,“ dodala.

Bacheletová hovorila aj o Číne a USA

V prejave Bacheletová tiež vyzvala Čínu, aby umožnila vyslanie podobnej monitorovacej misie do západnej provincie Sin-ťiang kvôli správam o rozsiahlych prevýchovných táboroch pre moslimské menšinové etnikum Ujgurov.

V oblasti migrácie Bacheletová kritizovala tiež Spojené štáty. Zhruba 500 detí odobratých pred časom rodičom, ktorí ilegálne prekročili mexicko-americkú hranicu, sa podľa nej stále nevrátilo späť rodinám.

Kritika sa zo strany novej vysokej komisárky OSN pre ľudské práva zniesla tiež na Saudskú Arábiu kvôli náletom na Jemen, pri ktorých umierajú civilisti, a na barmských predstaviteľov kvôli pretrvávajúcim útokom na Rohingov. Bacheletová okrem iného vyzvala, aby bol vytvorený medzinárodný orgán, ktorý by zhromaždil dôkazy o zločinoch proti tejto moslimskej menšine v Barme.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rakúsko #OSN #Michelle Bacheletová #Rohingovia #migračná kríza #Vysoký komisár pre ľudské práva