Trump vraj napíše pravdivú knihu o pomeroch v Bielom dome

Americký prezident Donald Trump chce napísať knihu o skutočných pomeroch v Bielom dome, ktorá má poprieť škandalózne informácie obsiahnuté v diele veterána americkej žurnalistiky Boba Woodwarda.

10.09.2018 15:20
Finland Trump Putin Summit Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata

Jeho knihu nazvanú „Strach. Trump v Bielom dome“, ktorá sa má na pultoch objaviť v utorok, označil dnes prezident na twitteri za zlý vtip.

„Je to len ďalší útok proti mne, salva útokov s použitím teraz už spochybnených nemenovaných a anonymných zdrojov. Mnoho z nich už verejne označilo svoje údajné citáty, rovnako ako celú knihu, za výmysel,“ napísal prezident v obvyklej rannej dávke Twitterových odkazov. „Demokrati sa nemôžu zmieriť s prehrou. Napíšem skutočnú knihu!“ sľúbil Trump.

Výňatky z Woodwardovy knihy už pred časom zverejnil denník The Washington Post. Novinár opísal atmosféru v Bielom dome ako neustále obavy z prezidentovej nevyspytateľnosti. Dianie v prezidentovom štábe označil za „nervové zrútenie“ americkej exekutívy.

Trump už minulý týždeň dielo odsúdil ako ďalší zlú knihu a nevylúčil, že Woodwarda zaplatili demokrati v snahe uškodiť republikánom pred novembrovými voľbami do Kongresu.

Dnes prezident na twitteri opísal štáb Bieleho domu ako „hladko fungujúci stroj“. Tím pripravil „jedny z najväčších a najdôležitejších zmlúv v histórii krajiny“ a ďalšie vraj chystá. „Demokrati sa môžu zblázniť!“ napísal prezident dva mesiace pred kongresovými voľbami, v ktorých podľa analytikov republikáni môžu stratiť väčšinu v Snemovni reprezentantov a značne sťažiť ďalšie fungovanie prezidentského ú­radu.

Ak Trump skutočne sľub splní a knihu napíše, nebude to zďaleka jeho prvé literárny počin. Na svojom konte má údajne viac ako dvadsiatku kníh, prvé dielo ako spoluautor publikoval pod názvom „Trump: Umenie uzavrieť dohodu“ už v roku 1987. Kniha, ktorú údajne v skutočnosti napísal novinár Tony Schwartz, sa po vydaní na americkom trhu stala bestsellerom. Vlani ju ako dar dostal severokórejský diktátor Kim Čong-un.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Donald Trump #Bob Woodward