Kremeľ tvrdí, že nemá informácie ohľadom spustenia ofenzívy v Idlibe

Kremeľ nemá žiadne informácie ohľadne spustenia ofenzívy v sýrskej provincii Idlib, ktorá je poslednou baštou povstalcov. Uviedol to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrj Peskov.

10.09.2018 16:20
sýria, idlib, vojaci, jaskyňa, ozbrojenci,... Foto: ,
Bojovníci v jaskyni, kde žijú.
debata (24)

„Nemáme žiadne takéto informácie,“ reagoval Peskov na otázku, či sa už ruská a sýrska vláda dohodli na termíne ofenzívy v provincii Idlib, ktorá leží na severozápade v Sýrie, informovala agentúra TASS.

Idlib je poslednou veľkou baštou sýrskej opozície. V oblasti pod kontrolou vzbúrencov sa stále nachádzajú asi tri milióny civilistov a zhruba 10-tisíc povstaleckých bojovníkov vrátane ozbrojencov teroristickej organizácie al-Káida.

Sýrske vládne sily a ruské lietadlá začali minulý týždeň s náletmi na toto mesto, ktoré sú podľa vojenských analytikov možnou predohrou k veľkej ofenzíve. Bitka o Idlib by mohla rozhodnúť sedem rokov trvajúcu občiansku vojnu v Sýrii.

V tomto vojenskom konflikte došlo k zvratu po tom, ako vládnym silám prišli na pomoc Rusko a Irán. Sýrska armáda sa potom postupne zmocňovala území ovládaných dovtedy opozíciou.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Idlib #vojna v Sýrii