Grécke úrady pohrozili, že uzavrú utečenecký tábor na ostrove Lesbos

Grécke regionálne úrady pohrozili, že uzavrú utečenecký tábor na ostrove Lesbos, ak centrálna vláda okamžite nevylepší podmienky, ktoré tam panujú. Informovala o tom dnes agentúra AP. Situáciu v preplnených prijímacích centrách pre migrantov na ostrovoch v Egejskom mori nedávno kritizoval aj Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Tisíce utečencov, vrátane mnohých detí, tam podľa UNHCR žijú v nevyhovujúcich podmienkach a nedostáva sa im ani náležitej zdravotnej starostlivosti.

10.09.2018 18:41
Greece Migrants Foto:
Tisíce utečencov, vrátane mnohých detí, žijú v utečeneckých táboroch v nevyhovujúcich podmienkach a nedostáva sa im ani náležitej zdravotnej starostlivosti.
debata (2)

Podľa úradov je tábor Moria absolútne nevyhovujúci a predstavuje „hrozbu pre verejné zdravie a životné prostredie“. Ak vláda do 30 dní nejako nezakročí, tábor bude uzavretý. V tábore pre 3 100 ľudí ich teraz žije približne 8 800. Asi štvrtina z utečencov sú deti. Ako úrady uviedli, problémy sú najmä s kanalizáciou a hnijúcimi odpadkami, kúpeľne zapáchajú a jedáleň takisto nespĺňa zákonné štandardy.

Ako uviedol na konci augusta UNHCR, tiež na ďalšom gréckom ostrove Samos sú kapacity takzvaných hotspotov, teda prijímacích a identifikačných centier pre migrantov, preplnené. Podľa úradu OSN pre utečencov tam žije teraz asi 2 700 migrantov, väčšinou Sýrčanov a Iračanov, ale kapacita zariadenia je len asi 700 osôb. Aj na ostrovoch Chios a Kos sú centrá preplnené a ich obsadenosť sa blíži dvojnásobku kapacity.

Od začiatku tohto roka priplávalo na grécke ostrovy z Turecka cez 19 000 migrantov. Vlani ich za celý rok podľa UNHCR bolo 29 718 a ešte o rok skôr 173 450. Najväčšie migračné vlnu zažili grécke ostrovy v roku 2015, kedy tam dorazilo 856 723 ľudí. Ich príliv sa výrazne spomalil vďaka dohode EÚ s Tureckom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #migranti #utečenecký tábor #lesbos