Egyptské sily zabili na severe Sinaja 11 ľudí, vraj chystali útoky

Egyptské bezpečnostné zložky pri prestrelke v meste Aríš na severe Sinajského polostrova zabili 11 osôb. S odvolaním sa na egyptskú štátnu agentúru MENA o tom v pondelok informovala agentúra Reuters. Ku konfliktu došlo, keď sa príslušníci egyptskej bezpečnosti pokúsili zatknúť skupinu ozbrojencov, ktorí plánovali "teroristické operácie".

10.09.2018 19:01
Gaza, izrael, hamas Foto: ,
S islamistickým povstaním na Sinaji bojuje egyptská armáda od zvrhnutia prezidenta Muhammada Mursího z teraz zakázaného Moslimského bratstva v polovici roka 2013.
debata

Podľa MENA boli medzi mŕtvymi tiež dvaja z najnebezpeč­nejších teroristov regiónu. Agentúra neinformovala o čase prestrelky ani o prípadných stratách na strane egyptských síl. Tie konali na základe informácií o tom, že proti nim radikáli chystajú útoky, uviedol spravodajský server BBC. Pri zásahu bezpečnostných zložiek bolo zhabaných päť automatických zbraní a veľké množstvo munície.

Pri oddelenom incidente v meste Šajch Zuvajd neďaleko Pásma Gazy boli dvaja príslušníci bezpečnosti v nedeľu zabití a ďalší štyria zranení pri explózii obrneného vozidla, napísala agentúra Reuters.

S islamistickým povstaním na Sinaji bojuje egyptská armáda od zvrhnutia prezidenta Muhammada Mursího z teraz zakázaného Moslimského bratstva v polovici roka 2013. Káhira tento rok vo februári spustila rozsiahlu operáciu s cieľom prečistiť nielen Sinaj, ale aj časti delty Nílu a púšť pri hraniciach s Líbyou. Operácia bola okrem iného reakciou na útok na mešitu v Bir al-Abdu z vlaňajšieho novembra, pri ktorom zahynulo 305 ľudí a ktorý sa pripisuje sinajskej odnoži tzv. Islamského štátu (IS).

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #prestrelka #Islamský štát #Sinajský polostrov