Kalifornia ide proti Trumpovi. Guvernér podpísal zákon o čistej energii

Kalifornia bude od roku 2045 používať iba čistú energiu čerpanú zo zdrojov bez oxidov uhlíka.

11.09.2018 09:51
jerry brown Foto: ,
Guvernér Kalifornie Jerry Brown.
debata (1)

Návrh zákona podpísal guvernér tohto štátu Jerry Brown. Miestna vláda v Sacramente sa tak snaží bojovať proti klimatickým zmenám a ide proti politike amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý podporuje fosílne palivá.

Kalifornia tak je celosvetovo najväčšou ekonomikou, ktorá sa ku stopercentne čistej energii zaviazala. Ak by totiž bola samostatným štátom, mala by piate najväčšie hospodárstvo hneď po štvorici krajín Spojené štáty, Čína, Japonsko a Nemecko. Rovnakú métu si vytýčil ešte ďalší americký štát Havaj.

Už teraz je to tretina

Kalifornia týmto krokom naplní parížsku klimatickú dohodu z roku 2015. vybočí tak z línie presadzovanej Donaldom Trumpom, ktorý od dohody odstúpil. Kalifornská vláda sa s prezidentom okrem názoru na klimatické zmeny dlhodobo líši napríklad aj v pohľade na otázku migrácie alebo ľudských práv.

Podľa nových pravidiel musia všetky kalifornské energetické spoločnosti do roku 2030 čerpať 60 percent energie z obnoviteľných zdrojov. Do roku 2045 potom musí všetka elektrina v Kalifornii už pochádzať buď zo zdrojov bez oxidu uhlíka alebo z obnoviteľných zdrojov. Správa kalifornskej štátnej energetickej komisie odhaduje, že v roku 2017 čerpali maloobchodní odberatelia v Kalifornii zhruba tretinu energie z obnoviteľných zdrojov.

Opatrenia nadšene privítali ekologickí aktivisti. Proti sa postavili zástupcovia niektorých najväčších miestnych energetických firiem, argumentujú rastom spotrebiteľských cien. „Ak to nie je cenovo dostupné, nie je to udržateľné,“ uviedla v oznámení firmy Pacific Gas & Electric jej hovorkyňa Lynsey Paulová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #globálne otepľovanie #zelená energia #Donald Trump