Ukrajinský filmár Sencov napísal závet, jeho stav sa zhoršuje

Ukrajinský režisér Oleg Sencov, odsúdený v Rusku na 20 rokov za údajný terorizmus, napísal závet, v ktorom usporiadal nároky dedičov na svoje dielo. Napísala to v utorok agentúra Interfax. Sencov od polovice mája drží vo väzení na severe Sibíra hladovku, podľa jeho sestry sa jeho zdravotný stav neustále zhoršuje.

11.09.2018 11:31
Oleg Sencov, režisér, ukrajina, rusko, odsúdený, Foto: ,
Oleg Sencov.
debata (46)

Sencov hladovku ukončiť nemieni a prezidenta Vladimira Putina o milosť nepožiada, povedala agentúre Interfax sestra väzneného režiséra Natália Kaplanová. S odkazom na Sencovov nedávny list uviedla, že väznený umelec už „neverí v šťastný koniec“. Prepadá mrákotným stavom, prestáva cítiť končatiny, jeho obehový systém zlyháva.

„Že by som už čoskoro opustil väzenie a šťastne žil v Kyjeve, tomu už neverím,“ citovala Kaplanová z listu. „Neznamená to však, že sa budem kajať a skončím (hladovku),“ napísal štyridsaťjedenročný Sencov sestre.

Osud Sencova sledujú umelci po celom svete, rad čelných politikov vyzval Kremeľ na jeho omilostenie. Minulý víkend na prepustenie ukrajinského režiséra vyzvala porota filmového festivalu v Benátkach. Listom do Kremľa sa za Sencova opakovane zasadzovali režiséri Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Holland, Krzysztof Zanussi, Aki Kaurismäki alebo Andrzej Wajda a tiež herecké hviezdy ako Johnny Depp alebo Meryl Streepová.

Sencovova matka v polovici júla požiadala Putina o omilostenie syna. Kremeľ sľúbil žiadosť posúdiť.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Oleg Sencov