Skripaľová mala ísť do Británie pre chystanú svadbu

Julija Skripaľová, ktorú spolu s jej otcom, bývalým ruským agentom Sergejom Skripaľom otrávili v marci nervovo paralytický látkou novičok, prišla do Británie, aby otcovi oznámila, že sa bude vydávať. Informoval o tom americký denník The New York Times (NYT). Britský bulvárny denník The Daily Mirror uviedol, že vyšetrovatelia okrem dvoch agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU Alexandra Petrova a Ruslana Boširova podozrievajú z podielu na otrávení Skripaľovcov ešte ďalších štyroch Rusov.

11.09.2018 11:51
Julia Skripaľová Foto: ,
Dcéra bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa Julija.
debata (16)

Podľa NYT, ktorý hovoril v Moskve so ženou, ktorú Skripaľová poverila renováciou svojho bytu, vyrazila Julija do Salisbury, aby otcovi oznámila, že sa bude vydávať za svojho dlhoročného priateľa Stepana Vikejeva. V byte v západnej časti Moskvy chcela Skripaľová údajne zrekonštruovať predovšetkým miestnosť, ktorá sa mala stať detskou izbou.

Do Británie za svojím otcom podľa NYT vyrazila Skripaľová preto, že vedela, že jej otec Sergej nebude môcť na svadbu do Ruska pricestovať. Podľa ženy, ktorá mala dohliadať na renováciu bytu Skripaľovej, si chcela od otca vyžiadať požehnanie.

Skripaľovci nakoniec otravu prežili

Bývalý dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija boli otrávení nervovo paralytickou látkou novičok na začiatku marca v juhoanglickom meste Salisbury. Obaja strávili dlhé týždne v nemocnici, ale nakoniec útok prežili. V júli však zomrela Britka Dawn Sturgessová, ktorá s látkou novičok prišla do kontaktu tiež. Jej partner náhodný kontakt s látkou prežil.

Londýn z útoku na Skripaľovcov obvinil Rusko. Moskva akýkoľvek podiel na otrave odmieta, podľa nej chýbajú na obvinenie akejkoľvek dôkazy. Podľa britskej premiérky Theresy Mayovej ale išlo o operáciu schválenú v najvyšších kruhoch ruského štátu. Podľa britských vyšetrovateľov ju vykonali dvaja príslušníci ruskej vojenskej rozviedky GRU Alexander Petrov a Ruslan Boširov.

Bulvárny denník The Daily Mirror uviedol, že Petrov a Boširov boli súčasťou „vražedného komanda“, ktoré malo celkom šesť členov. Štyria ďalší ľudia boli podľa neho „záložný tím“, ktorý priletel do Británie zhruba v rovnakom čase ako zvyšní dvaja agenti, ale na iné letisko.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Skripaľ #kauza Skripaľ #Julija Skripaľová