Taliansko a Rakúsko odmietli kritiku migračnej politiky zo strany OSN

Za "nevhodnú, nedôvodnú a nespravodlivú" označil v utorok taliansky minister zahraničia Enzo Moavero Milanesi kritiku, ktorú si Rím vyslúžil od OSN pre svoju migračnú politiku. Informoval o tom denník La Repubblica. Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v pondelok kritizovala uzavretie talianskych prístavov lodiam neziskových organizácií a oznámila, že vyslala do Talianska a do Rakúska špeciálne tímy, ktoré budú v týchto krajinách skúmať situáciu migrantov. Na nepochopenie jej krok narazil aj vo Viedni.

11.09.2018 13:02
Sebastian Kurz Foto: ,
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz.
debata (4)

„Stavať múry, vyvolávať strach a odopierať utečencom ich základné práva nie je dlhodobým riešením,“ uviedla v pondelok okrem iného bývalá čilská prezidentka Bacheletová. Taliansko kritizovala okrem iného za nárast rasizmu a agresie proti migrantom pôvodom z Afriky i Rómom. Terčom kritiky novej komisárky sa stala aj Čína, Barma či Saudská Arábia.

Taliansko odmietlo zanedbávanie ľudských práv

Taliansky minister zahraničia v utorok v rozhlasovej stanici Radio Capital „údajné zanedbávanie ľudských práv migrantov Talianskom“ odmietol. Uviedol, že jeho krajina po dlhé roky niesla hlavnú zodpovednosť za záchranu tisícov ľudských životov v Stredozemnom mo­ri.

Voči kritike OSN sa už v pondelok ostro ohradil taliansky minister vnútra a šéf protiimigračnej strany Liga Matteo Salvini. „Taliansko sa nenechá od nikoho poučovať, a tým menej od OSN, ktorá je preukázateľne predpojatá, zbytočne nákladná a mylne informovaná,“ ​​povedal Salvini. Talianska vláda podľa neho zváži, či bude ďalej OSN odvádzať príspevky.

Uzavreté prístavy alebo sčítanie Rómov

Krátko po tom, čo nová vláda získala dôveru, Taliani zavreli prístavy lodiam medzinárodných neziskových organizácií, ktoré sa podieľajú na pátracích a záchranných akciách v Stredomorí. Tvrdú líniu migračnej politiky presadzuje najmä Liga.

S plánom „sčítania“ talianskych Rómov a vedenie ich registra prišiel tiež vicepremiér Salvini. To okrem ľavice a doživotnej senátorky, ktorá prežila holokaust, kritizoval aj druhý vicepremiér Luigi Di Maio.

Utečenci v Rakúsku vraj dostanú viac, ako je inde priemerný príjem

Na nepochopenie narazili informácie Bacheletovej o vyslaní osobitných tímov tiež v Rakúsku. "Myslím, že veľmi rýchlo bude jasné – dúfajme, že aj komisárke pre ľudské práva – že Rakúsko prijalo po Švédsku druhý najväčší počet ľudí na počet obyvateľov v Európskej únii, že je náš sociálny štát prepracovanejší než v takmer všetkých ostatných krajinách sveta, že u nás uznaní utečenci dostávajú viac peňazí, než je v mnohých iných krajinách priemerný príjem, "reagoval kancelár Sebastian Kurz.

V bývalej funkcii ministra zahraničia Kurz podľa svojich slov navštívil veľa krajín, kde je mučenie na dennom poriadku, kde je uplatňovaný trest smrti a sloboda tlače, slova a vyznania sú cudzími slovami. „Považoval by som za vhodné, keď bude dokončená kontrola v Rakúsku, aby sa (OSN) venovala opäť týmto krajinám, kde sú v oblasti ľudských práv skutočné problémy,“ dodal kancelár.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rakúsko #OSN #Sebastian Kurz #Michelle Bacheletová #migračná kríza #Matteo Salvini #Vysoký komisár pre ľudské práva