Moskva ešte nevyšetrila incident v kozme, podozrivá je aj posádka ISS

Vinníka drobnej trhliny, ktorá sa na konci augusta objavila v plášti kozmickej lode Sojuz MS-09 pripojenej k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), sa nepodarilo nájsť a incident zatiaľ nemá vysvetlenie. Na tlačovej konferencii vo Vladivostoku to dnes vyhlásil šéf ruskej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin. Naznačil, že vinníkom môže byť aj niekto z posádky.

11.09.2018 13:52
debata (14)
Podľa ruských odborníkov v noci na 30. augusta z lode unikol vzduch kvôli dvojmilimetrovej trhline. Otvor bol okamžite hermeticky uzavretý a tlak v orbitálnom komplexe sa dostal na náležitú úroveň. Posádka ISS podľa Roskosmosu nebola v ohrození. Prvé vyšetrovanie vylúčilo možnosť dopadu meteoritu, pretože podľa ruských odborníkov vznikol otvor ľudskou rukou a bol prerazený zvnútra. Výrobca Sojuzu firma Energija bola poverená vyšetrovaním, či išlo o nehodu alebo zámerné poškodenie. Výrobca už vyšetrovanie ukončil a vinníka nenašiel, povedal dnes Rogozin.

Na ruských sociálnych sieťach sa nedávno objavili špekulácie, že otvor, ktorým unikal vzduch, vyvŕtali v plášti lode americkí astronauti prítomní na palube ISS. Teraz sú tam Američania Ricky Arnold a Drew Feustel a astronautka Serena Auňónová Chancellorová.

Rogozin sa dnes podľa agentúry Interfax k týmto domnienkam odmietol vyjadriť. „Nemienim to komentovať. Ukázalo sa, že situácia je oveľa zložitejšia, než sa predtým zdalo,“ povedal riaditeľ Roskosmosu bez ďalšieho vysvetlenia. Dodal len, že „pozornosť sa venuje aj verzii o úmyselnom poškodení lode už vo vesmíre“.

Vzhľadom na nulové výsledky vyšetrovania na pôde korporácie Energija vznikla podľa Rogozina nová vyšetrovacia komisia zložená z expertov Roskosmosu a „kompetentných orgánov“, teda ruských policajtov. Komisiu vedie prvý Rogozinov námestník Nikolaj Sevasťjanov a s výsledkami jej pátrania Moskva zoznámi všetky štáty, ktoré sa projekte ISS zúčastňujú.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS