Turecko má podľa Ruska v Idlibe oddeliť radikálov od umiernenej opozície

Rusko dúfa v mierové riešenie situácie v rebelmi ovládanej severozápadnej sýrskej provincii Idlib, ale verí, že je na Turecku, aby oddelilo radikálnych islamistov od umiernenej opozície. V Ženeve to dnes povedal ruský vyjednávač pre Sýriu Alexander Lavrentiev. Informovala o tom agentúra Reuters.

11.09.2018 22:58
Syria Foto:
Miestni pracovníci upravujú napadnuté budovy po náletoch v sýrskom Idlibe.
debata (12)

„Hovoríme, že situáciu v Idlibe by bolo najlepšie vyriešiť mierovo. Je možné nepristúpiť k vojenskému riešeniu,“ povedal Lavrentiev po rokovaniach so splnomocnencom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom. „Provincia Idlib je takpovediac v zóne zodpovednosti Turecka; je na nich, aby oddelili umiernenú opozíciu od extrémistov, frontov An-Nusrat a ďalších skupín, ďalších teroristických skupín,“ pokračoval.

Provincia Idlib, ktorú OSN označuje za takzvané „odkladisko“ ľudí evakuovaných a vysídlených z iných častí Sýrie v priebehu siedmich rokov trvajúceho konfliktu, je poslednou väčšou baštou odporcov sýrskej vlády.

Sýrsky prezident Bašár Asad, ktorého podporuje Rusko a Irán, sa nechal počuť, že Idlib sa dostane späť pod kontrolu Damasku. OSN ale varovala, že vojenská ofenzíva v Idlibe by mohla spôsobiť humanitárnu katastrofu a prinútiť 800 000 ľudí opustiť svoje domovy. Počet radikálov v Idlibe je stále vysoký a niektorí si z civilistov robia živé štíty. Lavrentiev ale povedal, že sa armáda pokúsi minimalizovať počty civilných obetí v prípade vojenskej ofenzívy.

Súčasnú situáciu zároveň komplikujú útoky z Idlibu na ruskú leteckú základňu a pozície sýrskej armády, napísala agentúra Reuters. Lavrentiev ale uviedol, že sa ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan snaží nájsť riešenie. Doplnil, že Moskva a Ankara vie, kde sú pozície extrémistov. Zároveň pritom vylúčil, že by Idlib zostal pod kontrolou „teroristických skupín“ s tým, že by takáto situácia predstavovala hrozbu pre Sýriu a pre svet. „Pretože dnes sú tam, zajtra budú v nejakých iných krajinách, a aj v Európe alebo možno v Spojených štátoch. Preto je nutné ich eliminovať,“ pokračoval.

Ruský vyslanec pre OSN Vasilij Nebenzja minulý týždeň vyhlásil, že v Idlibe pôsobí „40 až 45 ozbrojených skupín, teda 50 000 ľudí“. Skupina An-Nusrat, hlásiaca sa k sieti Al-Kájda, má podľa neho 16 000 členov a tie skupiny, ktoré „sú pripravené dohodnúť sa na prímerí, zahŕňajú 13 000 ľudí“.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Bašár al-Asad #islamistickí extrémisti #Idlib #Staffan de Mistura