Trump zrušil návštevu Írska, oficiálnym dôvodom sú problémy s termínom

Americký prezident Donald Trump zrušil návštevu Írska, ktorá bola plánovaná na november. V stredu o tom informovala írska vláda, podľa ktorej Biely dom odôvodnil zrušenie návštevy "problémami pri jej plánovaní". Trump mal do Írska pricestovať v rámci návštevy Európy, ktorej hlavným cieľom bude 11. novembra účasť na podujatí pri príležitosti stého výročia ukončenia 1. svetovej vojny v Paríži.

11.09.2018 23:18
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabee Sanders v utorok potvrdila, že návšteva Paríža sa uskutoční. Huckabee Sanders zatiaľ oficiálne nechcela potvrdiť ani to, že Trumpova návšteva Írska by bola definitívne zrušená. „Stále finalizujeme detaily okolo toho, či bude zastávkou na tejto ceste aj Írsko,“ povedala.

Podľa amerických médií môže mať Trump aj iné dôvody na zrušenie návštevy Írska, ako len problémy okolo jej termínu. Agentúra Associated Press (AP) pripomína, že v Írsku sa chystali proti Trumpovej návšteve veľké protesty jeho odporcov, nad Dublinom mal počas nej lietať balón zobrazujúci šéfa Bieleho domu ako nahnevané bábätko, ktorý pri príležitosti jeho júlovej návštevy Veľkej Británie vypustil nad Londýn jeho starosta Sadiq Khan, a minulý týždeň sa o Trumpovi nelichotivo vyjadril aj írsky vicepremiér Simon Coveney. Ten vyhlásil, že návšteva amerického prezidenta v Írsku „bude kontroverzná, pretože všetko, čo Donald Trump v týchto dňoch robí, je kontroverzné“ a pripomenul, že írska vláda má opačný názor ako Biely dom na množstvo tém vrátane klimatických zmien, migrácie či medzinárodného obchodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Donald Trump