Aféra 'Mastergate' pripravila o kreslo španielsku ministerku

Aféra s problémovými titulmi zo súkromnej madridskej univerzity, ktorá zasiahla už niekoľko španielskych politikov, stála kreslo ministerku zdravotníctva.

12.09.2018 06:57 , aktualizované: 08:53
Carmen Montónová Foto: ,
Socialistická politička Carmen Montónová.
debata (1)

Socialistická politička Carmen Montónová, ktorá podľa televíznej stanice La Sexta okopírovala časť svojej diplomovej práce, rezignovala na svoju funkciu. Menšinový kabinet premiéra Pedra Sáncheza fungujúci od júna tak prišiel už o druhého člena.

Univerzita kráľa Juana Carlosa (URCJ) je už niekoľko mesiacov v centre veľkej polemiky, ktorá bola v španielskej tlači prekrstená na „Mastergate“.

Podľa spravodajského webu eldiario.es získala Montónová na URCJ akademický titul, bez toho, aby navštevovala prednášky či bola v kontakte s profesormi. Politička v utorok poprela, že by opísala prácu či by získala titul ľahšie než ostatní. Na svoju funkciu sa však po tlaku ďalších strán rozhodla rezignovať, pretože vraj nechcela ohroziť fungovanie Sánchezovho kabinetu.

Z toho už v júni odišiel minister kultúry Maxim Huerta, ktorému sa stala osudnou pokuta vymeraná za nedostatky v platení daní pred desiatimi rokmi.

Škandál okolo problémových titulov z madridskej univerzity tento rok zasiahol niekoľko známych politikov. Podľa súdu tam získal neoprávnene titul predseda Ľudovej strany Pablo Casado, ktorý to však rovnako odmieta. Prípadom šéfa najsilnejšej španielskej strany sa bude na podnet sudkyne Carmen Rodriguezovej zaoberať najvyšší súd riešiaci kauzy politikov disponujúcich imunitou.

Na základe podozrenia z nečestného získania vysokoškolského titulu na URCJ v apríli zo svojej funkcie odstúpila aj šéfka madridského regiónu Cristina Cifuentesová.

Cifuentesová obvinenia odmietala, kým samotná URCJ neinformovala o „vážnych nezrovnalostiach“. Politička potom pod tlakom médií napokon odstránila zmienku o magisterskom titule zo svojho životopisu.

Univerzita podľa sudkyne používala udeľovanie titulov ako úplatok, ktorými si chcela zaviazať vysoko postavených politikov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #rezignácia #plagiátorstvo #Pedro Sanchéz